Yrityslaina tarkoittaa nimensä mukaisesti yrityksille tarkoitettua lainaa. Suurin osa yrityksistä hakee jossain vaiheessa lainaa, ellei yrittäjällä satu olemaan takataskussa valmiiksi suuria pääomia. Yrityslainaa otetaan varsinkin yritystoiminnan käynnistämiseen, alkuinvestointeihin sekä käyttöpääomaan yrityksen perustamisvaiheessa, mutta lainaa tarvitaan usein myöhemminkin.
Yritys tarvitsee lainaa erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Investointi- ja käyttöpääomalainalla investoidaan koneisiin ja laitteisiin, laajennetaan toimintaa tai muuten muutetaan yrityksen organisaatiota olennaisesti. Tällaisessa lainassa on usein kyse hieman suuremmasta lainasta.
Pienlainaa sen sijaan yritys voi ottaa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sitä voi käyttää pieniin investointeihin, käyttöpääomaan, yksittäisiin hankkeisiin tai markkinointitapahtumiin. Markkinointia varten kannattaa kysyä avustusta myös kunnalta ja Ely-keskukselta, sillä näistä on usein saatavilla kehittämishankeavustusta erityisesti markkinointiin.
Suhdannelaina taas on lainaa, jolla paikataan väliaikaista koloa yrityksen kassassa. Tämä maksetaan yleensä takaisin hyvin lyhyellä maksuajalla. Tällaiseksi lainaksi sopii erinomaisesti yksityisten rahoituslaitosten luotot, joita saa netistä nopeasti, jopa saman päivän aikana.
Yrittäjälaina taas tarkoittaa yrittäjän itsensä tarvitsemaa lainaa. Käytännössä yrittäjälainasta puhutaan yksinyrittäjien eli toiminimiyrittäjien hakiessa lainaa. Toiminimiyrittäjyydessä usein yritys on yhtä kuin yrittäjä, yrittäjä on siis itse henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa lainasta.
Uuden yrityksen on osoitettava liiketoimintasuunnitelmalla sekä budjetti- ja kassavirtalaskelmilla yrityksen kannattavuus. Usein uuteen yritykseen vaaditaan myös osakkaiden pienempää tai suurempaa rahallista panostusta, sillä se vakuuttaa lainanantajaa siitä, että yrittäjät ovat hommassa mukana tosissaan. Vanhempien yritysten tulee lainaa hakiessa esittää yrityksen tilinpäätöstiedot, tase ja kassavirta.
Uusia yrityksiä auttaa alkuun ennen kaikkea Finnvera, josta voi hakea paitsi yrityslainaa, myös lainantakausta, pääomasijoitusta ja vienninrahoituspalveluita. Varsinkin suurempia lainoja haetaan kuitenkin käytännössä suoraan omasta pankista, sillä Finnvera vaatii joka tapauksessa pankin arvion yrityksestä. Vaikka valtion omistamaa Finnveraa pidetään pienyrittäjän suurimpana ystävänä, käytännössä Finnveran suorat yrityslainat saattavat olla kalliimpia kuin mitä oma pankki voi tarjota.
Yrityslainaa voi hakea myös suoraan netistä. Netistä saa yrityksille vakuudetonta kulutusluottoa, josta Euroopassa puhutaan yleisesti mikroluottoina. Käytännössä mikroluotot tarkoittavat alle 25 000 euron luottoja, joissa on tietysti selvästi suurempi korko kuin pankkien myöntämissä lainoissa. Joskus muuta mahdollisuutta ei kuitenkaan ole ja vakuudettoman lainan myöntämisprosessi on paljon nopeampi kuin pankin.
Yritysten yksityinen rahoittaminen on viimeisten vuosien aikana yleistynyt valtavasti. Esimerkiksi Ferratum Business aloitti yritysrahoituksen kesällä 2015 ja joka kuukausi rahoitushakemusten määrä kasvaa hurjasti. On selvästi olemassa suuri tarve nopeille, helposti saataville luotoille, jotka kylläkin ovat hinnaltaan kalliimpia kuin pankkilainat. Ferratum Business antaa lainaa 50 000 euroon saakka nettihakemuksella. Ferratum Business rahoitukselle on joitain ehtoja, esimerkiksi se, että yrityksen on täytynyt toimia vähintään kaksi vuotta ja liikevaihto on yli 75 000 euroa.
Esimerkiksi Rahaneuvos tarjoaa yrityksille pienlainoja ja vertaislainapalveluista muun muassa Fixura ja Vauraus Suomi. Lainojen korot ovat tuntuvasti korkeammat, mutta hakuprosessissa ei tarvita niin tarkkoja selvityksiä yrityksen taloustilanteesta kuin tarvittaisiin pankissa. Yksinyrittäjä voi myös itse hakea henkilökohtaista kulutusluottoa yrityksen menoja varten. Tällöin hän on tietysti itse vastuussa lainasta ja sen takaisinmaksusta. Vertaislainoissa asiakas voi jonkun verran vaikuttaa korkotasoon, sillä jokainen laina harkitaan erikseen. Vertaislainayrityksillä voi olla sijoittajia, jotka esimerkiksi haluavat sijoittaa juuri tietyn tyyppisiin yrityksiin. Useimmiten vertaislainojen korot ovat hieman keveämmät kuin yksityisten rahoitusyhtiöiden.
Muita yrityslainoja tarjoavia yrityksiä on tällä hetkellä OPR-Yritysrahoitus, Qred Yrityslaina sekä Lainaamo. Näistä voi saada luottoa jopa 100 000 euroon asti, mutta useimmiten netistä haetaan suhteellisen pieniä lainoja, alle 30 000 suuruisia lainoja lyhyeksi ajaksi. Kun laina maksetaan takaisin esimerkiksi vuoden sisällä, korkeilla koroilla ei ole niin paljoa merkitystä.
Oletko hakenut yrityksellesi lainaa? Miten päädyit kyseiseen laina-antajaan? Jaa kokemuksesi yrityslainoista ja osallistu keskusteluun kommentoimalla.