Tiukempi lainakatto suunnitteilla

Tiukempi lainakatto suunnitteilla

02.10.2019

Velkatyöryhmä on selvittänyt suomalaisten liiallista velkaantumista ja tullut siihen tulokseen, että lainanottoa on hillittävä tiukemmilla rajoituksilla. Kaikkien luottojen enimmäismäärää tullaan tulevaisuudessa rajoittamaan niin, että luottojen määrä saa olla korkeintaan 4,5 kertaa kotitalouden vuotuisten bruttotulojen verran. Kuitenkin jonkinlaista joustonvaraa on pankeilla myöntää lainaa, joka ylittää lainan enimmäismäärän. Esimerkiksi poikkeustilanteessa, missä henkilöllä on varallisuutta, mutta bruttotulot liian pienet suhteessa luottojen enimmäismäärään, voidaan uusi laina kuitenkin myöntää. Asiakkaan velat suhteessa tuloihin tarkistettaisiin aina ennen uuden lainan myöntämistä ja uusi laina sisältyy enimmäismäärän laskelmaan. Asuntolainan takaisinmaksuaika saa olla työryhmän mukaan korkeintaan 25 vuotta, mutta maksuaikana saa pitää pankin kanssa sovittuja lyhennysvapaita entiseen tahtiin.

Taloyhtiölainoille tiukempi kuri

Taloyhtiölainat ovat paisuneeet viime vuosina merkittävästi ja velkatyöryhmä haluaakin lisätä säätelyä juuri taloyhtiölainojen kohdalla. Uudiskohteiden valmistumista on usein seurannut noin kahden vuoden lyhennysvapaa-jakso, mikä tullaan jatkossa kieltämään. Taloyhtiölainoissa tulisi olla laina-aika korkeintaan 25 vuotta ja taloyhtiö voisi saada lainaa vain 60% myytävien asuntojen velattomasta hinnasta. Rakennusliikkeet ovat pystyneet taloyhtiölainojen avulla määrittämään asuntojen myyntihinnan alhaiseksi, mikä on lisännyt asuntojen houkuttelevuutta.

Maksuhäiriöt uusissa ennätyksissä

Kotitalouksien velkasuhde on 128%, mikä tarkoittaa sitä, että kotitaloudet elävät velaksi suhteessa vuosituloihin. Syyskuussa 2019 Suomessa oli 385 700 henkilöä, joilla oli maksuhäiriö. Maksuhäiriöiden lisääntyminen kertoo osaltaan kotitalouksien taloudellisista vaikeuksista. Positiivisen luottorekisterin perustaminen sisältyy jo osaltaan hallitusohjelmaan, mikä saattaa osaltaan hillitä luottojen myöntämistä henkilöille, joille on kertynyt liikaa lainoja suhteessa tuloihin. Positiivinen luottorekisteri voisi hillitä maksuhäiriöiden muodostumista, jos lainanmyöntäjät rajottaisivat rohkeasti lainojen myöntämistä positiivisen luottorekisterin perusteella.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun