Säästämisestä on siirrytty lainan ottamiseen

Säästämisestä on siirrytty lainan ottamiseen

30.08.2019

Suomalaisten nuukuus on vaihtunut viime vuosikymmenen aikana vahvaan kuluttamiseen ja velaksi elämiseen. Lainat, korttiluotot ja osamaksut ovat olennainen osa suomalaisten arkea ja tällä hetkellä suomalaisilla onkin yhteensä 22 miljardia euroa erilaisia kulutusluottoja, mikä tekee 5000€ jokaista yli 15-vuotiasta suomalaista kohden. Lainoja otetaan jokaisessa ikäluokassa, joten kysymys ei ole vain uuden sukupolven ongelmasta, kirjoittaa Suomen Kuvalehti (8/2019).

Kuluttaminen velaksi on tehty helpoksi

Verkko-ostaminen, luottokorttien ja pikalainojen helppo saatavuus sekä matala korkotaso ovat omiaan lisäämään velaksi elämistä. Lainaa tarjotaan monesta eri suunnasta, joten on normaalia kuluttaa etupainotteisesti tuleviakin rahoja. Talouden puskureita ei kerrytetä, koska kaikki sujuu helposti luottokortteja ja lainoja hyödyntäen. Korot ovat olleet niin pitkään alhaalla, että ihmiset eivät enää laskeskele, että paljonko lainamenot kasvaisivat kuukaudessa korkojen noustessa. Uutiset taantumasta eivät myöskään aiheuta toimenpiteitä, koska tällä hetkellä asiat sujuvat vielä entiseen malliin. Lainoja ei kiirehditä maksamaan takaisin, koska korot ovat niin alhaalla ja rahat halutaan käyttää ennemmin kuluttamiseen.

Lainat ja ostokset löytyvät verkosta ympäri vuorokauden

Some ja verkko-ostaminen ovat isoja muutoksia, jotka vaikuttavat tänä päivänä ihmisten rahankäyttöön. Nettiä selaillessa voi tulla käsitys, että bloggaajat ostavat arkisesti designia ja muita kalliita tuotteita, jolloin usein unohdetaan, että tuotelahjoituksista ei yleensä tarvitse maksaa. Oma kuluttaminen voi vääristyä, jos sitä muokkaa samanlaiseksi kuin somesta tutuilla ihmisillä. Verkko toimii ympäri vuorokauden, joten houkutuksia shoppailuun ja lainan ottamiseen taatusti riittää. Televisiot, puhelimet ja muu elektroniikka ovat myös tuoteryhmä, johon saa uppoamaan merkittäviä summia. Viihde-elektroniikkaan panostamista ei pidetä turhana kulutuksena ja siihen ollaan valmiita panostamaan tänä päivänä myös laina-rahalla. Piheys ei ole selvästikään enää hyve, vaan suhde lainoihin ja kuluttamiseen on muuttunut peruuttamattomasti. 

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun