Haetko kulutusluottoa? Huomioi nämä asiat ennen lainaa

Haetko kulutusluottoa? Huomioi nämä asiat ennen lainaa

16.07.2018

Kulutusluottoa hakiessa tärkeintä on muistaa, että laina täytyy maksaa korkojen kera takaisin. Liian höveli lainaaminen aiheuttaa riskin niin lainanottajalle kuin lainanantajallekin. Sopivaa lainaa hakiessa onkin tärkeää huomioida lainantajan vastuullisuus.

Kulutusluottoa irtoaa nykyään liiankin herkästi, toteaa Santanderin liiketoimintajohtaja Lauri Timgren ESS:n haastattelussa. Liian höylisti annettu luotto voi viedä lainanottajan nopeasti talousvaikeuksiin ja on kestämätöntä koko yhteiskunnan kannalta. Timgren kehoittaakin käyttämään aikaa lainojen ja lainanantajien vertailuun, eikä tarttumaan ensimmäiseen ja helpoimpaan lainaan kulutusluottoa hakiessa. 

Tässä Timgrenin lista viidestä tärkeimmästä seikasta pohtia ennen lainan hakemista:

1. Etsi vastuullinen lainanantaja

Lainapaikka, josta laina irtoaa helpoiten ja nopeiten, ei todennäköisesti ole vastuullisin. Timgrenin mukaan vastuulliseen lainaamiseen kuuluu aina lainanhakijan taloudellisen tilanteen ja maksukyvyn huolellinen kartoitus sekä tulojen todentaminen esimerkiksi palkkatositteiden avulla. Pelkän henkilötunnuksen ja positiivisten luottotietojen perusteella annettu laina on aina riski lainanottajalle. Timgren muistuttaa, että negatiivinen lainapäätös kielii vastuullisesta lainanantajasta. Santanderilla hylätään 70 prosenttia lainahakemuksista.

Timgren kehottaa selvittämään lainanantajan taustoja ennen lainan ottamista. Kuinka tunnettu yhtiö on, kuinka kauan se on toiminut ja millainen maine sillä on. Myös muiden kuluttajien kokemukset antavat arvokasta infoa. Kokemuksia löytyy ainakin netistä keskustelupalstoilta.

2. Lainaa ilman ongelmia

Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus ottaa lainaa ilman pelkoa ongelmista. Mikäli lainahakemus hylätään ja lainapäätös on negatiivinen, tällöin riskit olivat liian suuret ja mahdollisesti ongelmia olisi tullut. Tässä tapauksessa lainaa voi koittaa hakea pienemmällä summalla.

Kun lainanhakijan maksukyky tarkistetaan huolellisesti, asiakas voi huoletta luottaa lainanantajan lainapäätökseen. Vastuullinen lainanantaja ei yliluotota asiakkaitaan, vaan myöntää juuri sen kokoisen lainan, jonka asiakas saa maksukykyarvion mukaan hyvin maksettua takaisin.

3. Lainan korko

Kulutusluottojen korkoja ja muita kuluja on nopein vertailla jo ennen lainan hakemista lainavertailuissa. Katso vertailu haluamallasi lainasummalla. Ota kuitenkin vertailussakin huomioon se, että moni lainanantaja määrittää lainansa koron asiakaskohtaisesti ja siksi markkinoi lainaansa alkaen-hinnalla. Tällöin vertailussa ilmoitettu lainan korko on minimi, joka harvoin käytännössä toteutuu. Suomen lain mukaan maksimikorko alle 2000 euron lainoille on 50% plus viitekorko. Joustoluotoissa ennen kaikkea korko nousee kuitenkin reippaasti tämän yli. Yli sadan prosentin korko saattaa maksajansa nopeasti ongelmiin, vaikka lainasumma olisi alun perin ollut pieni.

Helpoin tapa löytää edullisin laina on lähettää lainahakemus lainankilpailuttajasivuston kautta, kuten Rahoitu.fi:n kautta. Näin saat yhdellä hakemuksella kilpailutettua jopa yli 20 lainantarjoajaa.

4. Liikaa lainaa

Suomalaisten kulutusluotot on tilastojen mukaan huimassa kasvussa, ja tästä asiantuntijat ovat huolissaan. Kyseessä ei ole pelkästään yksilöä koskeva juttu, vaan koko yhteiskunnan yhteinen ilmiö, joka liiallisena voi aiheuttaa omia kansallisia ongelmiaan. Yksilön tasolla ylivelkaantumisen ongelma konkretisoituu viimeistään siinä vaiheessa, jos kuluttaja joutuu ottamaan uutta lainaa selvitäkseen vanhojen velkojen takaisinmaksusta. Viimeistään tässä vaiheessa ongelmaan täytyy puuttua ripeästi.

Ylivelkaantumiseen voi vaikuttaa itse budjetoimalla oma taloutensa tarkasti ennen lainan ottamista. Huolellisen budjetoinnin jälkeen näet selvästi, millaisiin lainoihin ja lainanlyhennyksiin sinulla on varaa.

5. Liian nopea laina on riski

Useimpia kulutusluottoja markkinoidaan nopeudella ja helppoudella. Nämä voivat kuitenkin olla suurimmat riskitekijät kulutusluotossa. Jos lainapäätös tehdään ilman maksukykyarviota ja huolellista tulojen ja menojen arviointia, riski joutua uuden lainan kanssa talousvaikeuksiin on suurempi. Apua oman maksukyvyn arvioimiseen ja lainan pohtimiseen voi hakea esimerkiksi lainaajan asiakaspalvelusta.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Mikä on Englannin pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun