Asuntolainoja otettiin nyt enemmän ja ennätyspitkällä laina-ajalla

Asuntolainoja otettiin nyt enemmän ja ennätyspitkällä laina-ajalla

04.04.2018

Asuntolainoja otettiin alkuvuodesta aivan uudella innolla: enemmän kuin yli viiteen vuoteen samaan aikaan. Alkuvuodesta uusissa asuntolainoissa on selvästi havaittavissa uusi trendit: pidemmät laina-ajat! Asuntolainat jopa yli 25 vuoden laina-ajalla lisääntyivät.

Talouden koheneminen näkyy selvästi kaikessa lainaamisessa: kulutusluottoja otetaan selvästi aiempaa rohkeammin, mutta myös uusien asuntolainojen nostaminen on kiihtynyt. Suomen Pankin tuoreiden tilastojen mukaan alkuvuodesta otettiin asuntolainojan enemmän kuin yli viiteen vuoteen. Helmikuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,367 miljardilla eurolla.

Erikoista nykyisissä asuntolainoissa on se, että ensi kertaa 20 vuoteen keskimääräinen asuntolainan takaisinmaksuaika pidentyi. Yhä useampi ottaa yli 20 vuoden asuntolainan, mutta myös yli 25 vuoden asuntolainojen nostaminen on yleistynyt. Niitä tosin on  asuntolainoista edelleen pieni osa, vain kolme prosenttia. Asuntolainojen keskimääräinen pituus oli 18 vuotta vuonna 2013, ja laina-ajat ovat siitä pidentyneet vuosi vuodelta.

Asuntolainojen pidentyminen liittynee yleiseen velkaantumisilmiöön, jossa yksityistaloudet velkaantuvat Suomessakin kasvavaa tahtia. Suomalaisten velkaantumisaste ei ole kuitenkaan vielä samalla tasolla kuin esimerkiksi ruotsalaisten tai tanskalaisten. Ruotsissa on ollut tapana ottaa asuntolainojen jopa yli 30 vuoden laina-ajalla.

Suomalaisten yksityistalouksien velkataakkaa nostavat myös taloyhtiölainat, joita otetaan muun muassa vanhentuvan asuntokannan remontoimiseen.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Mikä on Suomen pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun