Kannattaako lainan takaisinmaksuturva

Kannattaako lainan takaisinmaksuturva

28.03.2018

Pankin ja rahoituslaitokset ovat viime vuosina kehitelleet valtavasti uusia tuotteita perinteisten lainojen kylkeen: lainan takaisimaksuturvaa, korkosuojaa, kotivakuutusta, henkivakuutusta... Mikään näistä ei ole pakollinen eikä oikeastaan saa edes vaikuttaa lainan ehtoihin. Mutta onko näin käytännössä?

Helsingin Sanomien tekemän jutun mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että keskittäminen edelleen kannattaa. Haastatellut asiantuntijat Danske Bankista ja Osuuspankista kiistävät kylkiäisten vaikutuksen lainan ehtoihin, mutta myöntävät, että keskittäminen kannattaa aina. Esimerkiksi Danske Bankin johtaja Kenneth Kaarnimo arvioi, että on ihan käytännön etu, että asiakas keskittää esimerkiksi pankkitilinsä pankkiin, josta asuntolaina on otettu.

Myös netistä haettaviin kulutusluottoihin voi ostaa lainan takaisinmaksuturvan, jonka periaatteessa ei pitäisi vaikuttaa lainan korkoon. Käytännössä takaisinmaksuturva kuitenkin laskee kyseisen lainan riskiä, joten on paljon mahdollista, että sillä saa edullisempaa lainaa. Osuuspankin liiketoimintajohtaja Päivi Jääskeläinen myöntää, että kun riski laskee, myös ehdot paranevat. Takaisinmaksuturvan ja vakuutusten ottaminen laskevat riskiä.

Jotkut lainan kylkiäisistä on todella suosittuja. Esimerkiksi korkosuojan ottaa keskimäärin joka kolmas asuntolainaansa, Nordeassa jopa joka toinen. Netin kulutusluottojen takaisinmaksuturvan yleisyydestä ei ole tietoa. Lain mukaan mikään kylkiäinen ei kuitenkaan ole pakollinen. Jutussa arvioidaan myös, että kylkiäiset ja niiden kannustama keskittäminen vaikeuttaa lainojen, erityisesti asuntolainojen, kilpailuttamista.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun