Posiitivisen luottorekisterin käyttöönottoa pohditaan jälleen

Posiitivisen luottorekisterin käyttöönottoa pohditaan jälleen

12.12.2017

Oikeusministeriö on alkanut jälleen selvittä positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa Suomessa. Edellisen kerran asiasta puhuttiin vuonna 2013, mutta silloin muutoksille luottorekisterissä ei oltu vielä valmiita. Yleinen mielipide on kuitenkin tämän jälkeen muuttunut. Ylen elokuisessa selvityksessä eduskunnassa positiivista luottorekisteristä kannatettiin yleisesti yli puoluerajojen.

Positiivinen luottorekisteri tarkoittaa yleensä  luotonantajien käytettäväksi tarkoitettuja tietoja kuluttajan kaikista lainoista ja tuloista, eikä siis pelkästään maksuhäiriömerkintöjä, kuten nykyinen luottorekisteri. Tällainen luottorekisteri on ollut käytössä useimmissa EU-maissa jo pitkän aikaa. Luotonantaja pystyy sen perusteella arvioimaan realistisemmin kuluttajan maksukykyä. Tällöin asiakkaiden yliluotottaminen ei enää onnistu.

Nykyisessä systeemissä luotonantaja saa luottorekisteristä ainoastaan tiedot maksuhäiriöistä. Moni luotonantaja selvittää itse asiakkaalta muiden luottojen määrät, mutta tämä systeemi ei kuitenkaan ole aukoton, sillä asiakas ei välttämättä ilmoita kaikkia lainojaan. Yhä useampi luotonantaja on sitoutunut vastuulliseen lainaamiseen. Tähän on kuitenkin tällä hetkellä niukat välineet. Positiivisen luottorekisterin myötä lainaamisesta tulisi väistämättä vastuullisempaa. Sen ansiosta esimerkiksi pitkään jatkuvat pikalainakierteet eivät enää onnistuisi, käytännössä siis vanhojen lainojen rahoittamiseen ei saisi uutta lainaa. Ellei siis oma maksukyky ole terveellä pohjalla.

Oikeusministeriön on tarkoitus saada selvityksensä valmiiksi ensi kesäkuuhun mennessä.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Mikä on Suomen pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun