Lainaturvaa kulutusluotolle? Plussat ja miinukset

Lainaturvaa kulutusluotolle? Plussat ja miinukset

04.04.2017

Lainaturva on yksi keino varautua pahan päivän varalle, esimerkiksi työttömyyden tai tapaturman tai kuoleman varalle. Lainaturvan suosio on noussut talouden epävarmuuden ja lainapääomien myötä, sillä Finanssialan keskusliiton selvityksen mukaan vuonna 2015 lainaturvaa oli jo joka neljännellä velallisella, kun 15 vuotta aiemmin vain joka viidennellä oli lainaturva.

Lainaturvaa ei kaupitella nykyään vain jokaisen asuntolainan kylkeen, vaan myös autolainojen ja muiden kulutusluottojen varmistukseksi. Lainaturva on vakuutus, jota voi hakea erilaisissa tilanteissa, joissa lainan takaisinmaksu estyy, riippuen tietysti vakuutusehdoista.

Vakuutusehdot ovatkin tärkeä pointti! Yle uutisoikin juuri, kuinka paljon eri pankkien tarjoamat lainaturvat voivat poiketa toisistaan. Lainaturvan hinta on aika lailla samaa luokkaa, noin paria sataa kuukaudessa, riippuen tietysti lainasummasta, mutta korvausten kattavuuksissa voi olla valtavia eroja.

Esimerkiksi Ylen laatimasta kuvaajasta voi nopeasti vertailla, että joidenkin pankkien lainaturvavakuutus ei korvaa oikeastaan melkein mitään. Etenkin Danske Bankin, Haldelsbankenin ja S-Pankin lainaturvien korvaavuudet ovat todella heikkoja ja suppeita, niin suppeita, että tulee väkisin mieleen epäilys vakuutushuijauksesta. Vertailussa Säästöpankin, POP Pankin, Nordean, Osuuspankin ja Aktian lainaturvavakuutukset korvasivat eri asioita ja erilaisilla hintakatoilla. Vertailussa vertailtiin korvaussummaa, sekä korvaussummia ja korvauksia erilaisissa tilanteissa kuten pysyvä työttömyys, määräaikainen työkyvyttömyys, tahaton työttömyys, vakava sairaus ja pysyvä tapaturmainen haitta. Katso kuvaaja täältä.

Netistä otettaviin vakuudettomiin lainoihin ja kulutusluottoihin, joita uusilaina.fi sivustollakin vertaillaan, ei lainaturvavakuutusta saa. Ja tarvitaanko sitä? Lainaturvaa on muutenkin kritisoitu turhaksi rahastukseksi, mitä se onkin, mikäli vakuutus ei kata ja korvaa juuri mitään. Siksi vakuutuksen ehdot on syytä tutkia ja harkita tarkkaan ennen vakuutuksen ottamista. On tilanteita, joissa lainaturvaan laitetut rahat olisi paljon järkevämpi esimerkiksi sijoittaa. Sijoittamisen voi aloittaa vaikkapa vertaislainoista.

Lainaturvan plussat:

  • Takaa levollisemmat yöunet varsinkin jos lainasumma on suuri
  • Antaa turvan muutenkin vaikeina aikoina (vain silloin, kun korvausehdot ovat kattavat)

Lainaturvan miinukset:

  • Joka kuukausi rahaa menee "varmuuden vuoksi" -kaivoon, eli hukkaan
  • todella vaihtelevat korvausehdot eri pankeilla
  • lainaturvaan laitettava raha on pois lainan lyhennyksistä ja arjesta

 

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Mikä on Englannin pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun