Kuluttaja-asiamies haluaa korjata pikavippien epäkohtia

Kuluttaja-asiamies haluaa korjata pikavippien epäkohtia

20.12.2016

Kuluttaja-asiamies on uhannut pikavippiyhtiö 4financea uhkasakoilla tämän pikalainojen käytäntöjen vuoksi. Talouselämä-lehden mukaan kuluttajavirasto haluaa nostaa 4financen varoittavaksi esimerkiksi, sillä kaikkia pikavippiyhtiöitä ei ole mahdollista tutkia.

4financen Vivus.fi pikalainoissa on kuluttaja-asiamiehen mukaan olennaisia heikkouksia kuluttajan kannalta. Vivus-lainat ovat enintään 2100 euron suuruisia kertalainoja, jotka otetaan enintään 30 vuorokaudeksi. Kuluttaja-asiamiehen mukaan Vivus-lainojen suurin ongelma ovat suuret maksut eräpäivän siirrosta sekä vuosikoron epämääräinen ilmoittaminen.

Vivus-laina on siis tarkoitettu otettavaksi vain kalenterikuukaudeksi. Lainan eräpäivää on kuitenkin mahdollista siirtää erillisestä maksusta. Kuluttaja-asiamies kritisoi sitä, että korkoa peritään erikseen myös tästä maksusta sekä maksun siirtyneeltä ajalta. Ongelma on myös se, että Vivus-lainoissa korko ilmoitetaan kuukausikorkona, mikä ei ole säädösten mukaista eikä selkeä ja reilu ilmaisu kuluttajalle. Kun koron laskee vuositasolle, korot nousevat satoihin prosentteihin.

Virasto vaatii yhtiötä noudattamaan pikavippilainsäädännön mukaisia periaatteita, kuten ilmoittamaan markkinoinnissa selkeästi lainan vuosikoron, käyttämään viivästyskorkona enintään kuluttajasuojalain sallimaa määrää sekä olemaan veloittamatta eräpäivän siirrosta enemmän kuin perintälaissa ilmoitettu enimmäismäärä on. Virasto haluaa tehostaa vaatimuksia uhkasakolla. Samalla Vivuksen tapaus toimii esimerkkinä muille vastaavasti toimiville pikavippiyhtiöille.

4financen maajohtaja Tuomas Louhela kertoo Talouselämän haastattelussa, että kuluttajaviraston vaatimiin toimiin on jo ryhdytty. Tosin Louhela kommentoi, että samoja ongelmia ja käytäntöjä on ja on ollut monilla muillakin pikalaina-alan yrityksillä. Louhelan mukaan virasto otti 4financen esimerkkitapaukseksi, koska virasto antoi muutama vuosi sitten jo kyseiselle yhtiölle uhkasakon harhaanjohtavasta markkinoinnista.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun