Asiantuntijat haluavat lisätä luotonantajien vastuuta

Asiantuntijat haluavat lisätä luotonantajien vastuuta

08.09.2016

Asiantuntijat haluavat lisätä pikavippi- ja kulutusluottofirmojen vastuuta luotonannossa niin, että luottosuhdetta ei rakennettaisi jo velkaantuneen asiakkaan kanssa. Tällä hetkellä rahoitusyhtiöt luotottavat ihmisiä tilanteeseen, jossa he eivät ole enää maksukykyisiä.

Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar sekä Helsingin Yliopiston prosessioikeuden professori Risto Koulu haluavat saada luottofirmat ottamaan enemmän vastuuta luototuksistaan. Vaikka pikavippien ja pienlainojen määrät ovat vuoden 2013 korkokaton jälkeen määrällisesti vähentyneet, lainojen summat ovat suurentuneet ja siten myös niistä aiheutuneet ongelmat ovat hankalammin ratkottavissa. Keskisuomalainen haastatteli asiantuntijoita aiheesta.

Pantzar on puhunut jo vuosia positiivisen luottorekisterin käyttöönotosta. Näistä rekistereistä luotonantajat pystyisivät tarkistamaan luotonhakijan muiden lainojen ja luottojen määrät ja summat ja sen, riittävätkö tulot näiden lainojen hoitamiseen. Mikäli rekisteristä selviäisi, ettei asiakas pysty hoitamaan enää yhtään enempää lainoja, luotonantaja ei saisi rangaistuksen uhalla myöntää asiakkaalle lainaa. Tällainen systeemi on Pantzarin mukaan käytössä jo muualla Euroopassa.

Tällä hetkellä raja luoton myöntämiselle on luottohäiriömerkinnässä. Pantzarin mukaan luottotietojen menetys on kuitenkin jo äärimmäinen solmu, ja todella pahoja maksuvaikeuksia voi olla jo vuosia ennen sitä. Näitä maksuvaikeuksia paikataan luotolla luoton päälle. Suomessa muutaman tuhannen euron luottolimiitin saa helposti ilman selvityksiä aiemmista lainoista ja kuukausituloista, riippuen yhtiöstä. Tätä suurempien lainojen kohdalla rahoitusyhtiöt syynäävät tarkasti talouden muut velat sekä kuukausitulot ja muut vaikuttavat tekijtä kuten työpaikan ja asumismuodon.

Risto Koulu taas kritisoi rekisteriä sen vuoksi, että se on pulmallinen yksityisyyden suojan vuoksi ja lisäksi kallis ja hankala toteuttaa. Koulun mukaan silti pitäisi jotakin tehdä. Esimerkiksi saattaa luotonantajalle rangaistus, mikäli asiakas osoittautuu maksukyvyttömäksi. Näin pienrahoitusyhtiöt tarkistaisivat tarkemmin asiakkaan maksukyvyn, kuten pankit nykyään hyvin tarkasti tekevät.

Risto Koulun mukaan ongelma on myös siinä, että kun nyky-yhteiskunta on rakennettu luottoyhteiskunnaksi, yhdenvertaisuuden kannalta on epäreilua, jos joillakin ei ole oikeutta luottoon.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun