Vertaislainoista kertynyt paljon maksuongelmia

Vertaislainoista kertynyt paljon maksuongelmia

18.01.2016

Vertaislainat ovat uusi päänvaiva rahoitusmarkkinoilla ja varsinkin talousongelmaisten keskuudessa. Vertaislaina-alan mainetta tahraavat harmaalla vyöhykkeellä toimivat yritykset, joilla ei välttämättä ole puhtaat jauhot pussissa.

 

Oulussa huomattiin tällä viikolla yksi uusi ongelma rahoitusmarkkinoilla: vertaislaina on vippi, jonka saa tuntemattomalta nettisivuston välityksellä hyvin helposti. Ilta-Sanomien haastatteleman Oulun kaupungin talous- ja velkaneuvoja Mervi Jokisen mukaan lainoja saa liiankin helposti, tyyliin muutaman kerran hiireä klikkaamalla.

 

Jokisen mukaan kukaan ei tarkista onko sinulla luottotiedot kunnossa, paljonko sinulla on lainaa ennestään ja pystytkö ylipäätään selviämään lainoista. Pahimmillaan vertaislainoja on kertynyt jopa 180 000 euroa!

 

Vertaislaina-ala on todellisuudessa täysin villi: se ei ole rahoitustoimintaa eikä siksi kuulu Finanssivalvonnan valvontaan. Vertaislaina-alan yritykset toimivat ainoastaan välittäjinä velallisen ja sijoittajan välillä.

 

Alkuperäisestä vertaislainasta tämä meininki on kaukana: Uusilaina.fi aiemmin haastatteleman Fixuran markkinointipäällikkö Emile Pukanderin mukaan ainakin heidän yhtiössään ollaan erittäin tarkkoja siitä kenelle lainoja myönnetään.

 

- Olemme vastuussa sijoittajien rahoista. Siksi lainahakemukset pisteytetään riskin mukaan, Pukander kertoi haastattelussa, joka on luettavissa Deski.fi -sivustolta.

 

Voi siis olla, että villi meininki vertailainauksessa koskee yhtiöitä, jotka ilmoittavat välittävänsä vertaislainoja, mutta todellisuudessa yhtiö itse rahoittaa lainat. Näin toimii esimerkiksi Suomen Rahoitusyhtiö-nimisen yhtiön nettilainat glee.fi, orkia.fi, siljalaina.fi, ottoraha.fi ja finnlaina.fi -sivustoilla. Kuluttajavirasto on vaatinut kyseisiä lainoja kiellettäväksi lainkierron ja harhaanjohtavuuden vuoksi.

 

Todennäköisesti suurin osa Suomessa toimivista vertaislainayrityksistä toimiikin täysin laillisesti ja vastuullisesti. Tämän varmistamiseksi Oikeusministeriön työryhmä esitti kesällä, että vertaislainat rinnastetaan muihin rahoitusmuotoihin ja vertaislainoja välittävät yritykset alistetaan valvonnan alaiseksi.

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin

Takaisin

Ei yhtään kommenttia. Lisää kommentti alla olevalla lomakkeella.

Leave this empty:

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun