Pikalaina vai luottokortti?

Katso edullisimmat pikalainat ja vertaa luottokorttiin

-
50
50000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

Luottokortit antavat maksuaikaa

Lainaa pankkikortillaYleiskielessä luottokortiksi nimitetään sekä maksuaikakortteja että maksuaikakortteja, joihin voidaan hakea luotto-ominaisuutta luottoyhtiöltä. Luottoyhtiöt saavat tuloja korttien koroista, käyttömaksuista ja ostotapahtumista saatavista provisioista. Joihinkin maksuaikakortteihin kuten MasterCardiin luotto-ominaisuus kuuluu automaattisesti. Joihinkin kuten Visaan se pitää anoa erikseen ja esimerkiksi American Express on ainoastaan maksukortti. Luottoyhtiön kanssa kortille sovitaan luottoraja, jonka mukaan korttia käytetään. Toisin kuin pelkät maksuaikakortit, luottokortit takaavat haltijalleen mahdollisuuden maksaa laskut pienissä erissä. Tällöin luotosta maksetaan korkoa. Koron suuruus vaihtelee kortinmyöntäjän mukaan. Korko saattaa olla sidottu esimerkiksi kolmen kuukauden euriborkorkoon.

Maksuaikakortin myöntää korttiyhtiö tai pankki. Maksuaikakorttia voi käyttää verkossa, Suomessa ja ulkomailla. Maksuaikakortilla suoritettuja ostoksia ei veloiteta suoraan asiakkaan tililtä, vaan ne tulevat maksettavaksi yleisimmin noin kuukauden kuluttua. Maksuaikakortin takaama maksuaika on yleensä korotonta ja se maksetaan useimmiten kerralla. Myös maksuaikakorttiin sovitaan käyttöraja, joka yleensä perustuu kortinhaltijan tulotasoon.

Yhdistelmäkortti on kortti, josta löytyvät sekä pankki- että luottokortin ominaisuudet. Ostettaessa yhdistelmäkortilla tulee ilmoittaa, haluaako käyttää pankkikorttia vai luottokorttia. Joskus kortteihin yhdistetään myös jonkun tietyn kauppaketjun tai kaupan alennuskortti, tästä hyvä esimerkki on ST1 Visa.


Luottokortit ovat joustava tapa saada lisää maksukykyä kulutusluottoja ja pikalainoja halvemmalla. Luottokortit ovat kansainvälisiä maksuvälineitä, ja siksi erittäin käteviä, sillä ne käyvät ympäri maailmaa lukemattomissa liikkeissä, hotelleissa, ravintoloissa jne. Kortin, luoton ja korttiin liittyvän palvelun hoitaa korttiyhtiö tai pankki. Pankki vastaa myös luotonannosta. Suomessa Visaan liittyvän palvelun hoitaa Luottokunta. Pankki taas hoitaa luotonannon ja palvelut MasterCardin tapauksessa. MasterCardin alle kuuluvat myös mm. Eurocardit.

Luottokortin tärkein piirre on luottoraja. Luottokortin luottoraja määrittää summan, mihin asti kortinhaltija voi tehdä ostoksia. Luottoraja päätetään yleensä asiakaskohtaisesti. Luottoraja määräytyy kortinhaltijan tulojen ja elämäntilanteen mukaan. Luottokortit ovat erilaisia ja niihin voidaan pyytää erilaisia ominaisuuksia. Joihinkin luottokortteihin sisältyy esimerkiksi matkavakuutus, toiset taas ovat sidottuja jonkin keskusliikkeen bonusohjelmaan.

Luottokortin käyttökustannukset veloitetaan ostostapahtumien yhteydessä. Käyttökustannukset eroavat hieman luottoyhtiön ja kortin ominaisuuksien mukaan. Jotkin korttiyritykset tarjoavat mahdollisuutta tehdä ostoksia ilman käyttökustannuksia. Myös luoton korko vaihtelee yritysten ja korttien välillä. Yleisesti ottaen mitä enemmän maksuaikaa haluat, sitä kalliimmaksi luottokortti tulee. Luottokortit sisältävät yleensä myös vuosimaksun, joka vaihtelee useimmiten 50–100 euron välillä. Monilla korttiyhtiöillä on erillisiä tarjouksia, joissa luottokortti on esimerkiksi ensimmäisen vuoden ilmainen. Kalliimmat luottokortit sisältävät yleensä enemmän hyödyllisiä ominaisuuksia.

Luottokortin hankinta

Luottokorteissa on eroja, joten kannattaa miettiä, mikä kortti sopii itselle parhaiten. Jos esimerkiksi matkustelee paljon, matkavakuutuksen sisältävä luottokortti on hyvä vaihtoehto. Lentoyhtiöt tarjoavat yhdistettyjä luotto- ja kanta-asiakaskortteja, joilla voi kerätä pisteitä lennoilla.

Luottokortti on kätevä maksutapa myös ulkomaillaKauppojen luottokorteissa maksuaika on usein korotonta esimerkiksi 30 päivää, minkä jälkeen laskun voi joko maksaa kokonaan korottomana tai pienemmissä erissä korollisena. Pienimmillä maksuilla varustetut luottokortit eivät aina ole paras vaihtoehto. Koroton maksuaika on yksi ominaisuus, jota kannattaa tarkkailla korttitarjouksia tutkiessa.

Visaa ja MasterCardia haetaan yleensä pankin kautta. Diners Clubin kotisivuilta taas löydät anomuksen heidän korttiaan varten. Perusedellytyksinä kortin saamiselle ovat täysi-ikäisyys, vakituiset tulot sekä puhtaat luottotiedot. Vaatimukset vaihtelevat hieman kortinmyöntäjän ja kortin ominaisuuksien mukaan. Rinnakkaiskortti voidaan anoa myös alaikäiselle. Myös opiskelijat voivat anoa luottokorttia edellyttäen, että luottotiedot ovat kunnossa. Opiskelijoiden luottokortit ovat yleensä riskittömiä, sillä niissä on tarkkaan säädetyt luottorajat.

 

 

Yleisimmät luottokortit

Yleisimpiä luottokortteja ovat:

 

Onko sinulla yksi tai useampi luottokortti käytössä? Oletko saanut luottokortin jonkun kanta-asiakkuuden mukana? Miten näet luottokortilla ostamisen?Kokemuksia ja kommentteja

Markku Rouhiainen5
Hieman omalaatuinen viestitysvelvoitus.
Harri Ahokangas5
Itsellä on useampikin luottokortti käytössä. Kahdesta eri pankista omissa nimissä ja yksi firman kautta kolmannesta pankista. Tämän lisäksi vielä yksi luottokortti joka on tullut Stockmannin kanta-asiakkuuden mukana. Käytännössä käytän kuitenkin vain yhtä korteista. OP:n Visalla tulee maksettua melkein kaikki päivittäisostokset, kun siitä saa 0,5% maksutapaetua. Eli käytännössä ilmaista rahaa vain sillä, että maksaa luoton puolelta. Toki siinä kannattaa olla tarkkana, ettei elä yli omien varojen. Itse alkuun vähän mietin, että kehtaako luotolla maksaa kaikkialla. Suomessa on jotenkin sellanen kulttuuri, että luotolla maksaminen on noloa ja vähän samaa itsekin koin alkuun. Maksoin usein vain niissä paikoissa joissa pystyin itse valitsemaan luoton vaihtoehdoksi. Nykyään maksan myös ravintolassa sekä ostan pienimmätkin purukumiostokset Visalla, eikä se oikeastaan enää tunnu sen kummemmalta kun debitin puolelta maksaminen.

Leave this empty:

Mikä on Suomen pääkaupunki?
blank
Lisää vastaus:


Siirry alkuun