Uusilaina.fi lainaopas antaa vinkkejä lainanottamiseen niin pikalainoissa, kulutusluotoissa kuin asuntolainoissakin. Myös remonttilainat, matkalainat ja muut tiettyyn tarkoitukseen haettavat lainat löydät uusilaina.fi lainaoppaasta.
Kulutusluotot ovat suuruudeltaan muutamasta sadasta eurosta aina useampaan tuhanteen. Kulutusluottojen laina-aika vaihtelee kuukaudesta muutamaan vuoteen. Kulutusluottoja ja yksityislainoja voit vetailla sivuillamme olevan kulutusluottovertailun avulla. Kulutusluottoa suunnitellessasi voit käyttää apunasi kulutusluottolaskuria.
Kerromme myös lainaoppassamme keskeisimmät asiat mitkä sinun tulee tietää pikalainoista.
Pikavipit ovat olleet viime aikoina paljon esillä lehdissä, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomissa. Tämän sivuston lainauutiset osioon olemme keränneet keskeisimmät uutiset liittyen pikalainoihin ja kulutusluottoihin. Pikavippejä voit vertailla sivuillamme olevan pikalainavertailun avulla. Kerromme myös lainaoppassamme keskeisimmät asiat mitkä sinun tulee tietää pikalainoista. Pikalainaoppaasta löydät myös tietoa vippeihin liityvistä asioista kuten todellisesta vuosikorosta.
Jokaisen tulisi tietää jotain taloudesta ja alan käsitteistä, sillä lainan ottaminen tulee lähes jokaisella joskus ajankohtaiseksi. Aina ei pelkkä rahan käsitteen kuvailu riitä, vaan erityisesti lainaa ottaessa pitää osata jonkin verran laina-alan sanastoa. Joidenkin käsitteiden osaaminen auttaa sinua parhaan lainan löytämisessä juuri itsellesi, ja voit näin säästää joskus jopa selvää rahaa.
Tässä hieman laina-alan sanastoa, josta on sinulle takuulla hyötyä:
Tämä on totta kai tärkein käsite ja osa laina-alan sanastoa. Laina on järjestely, jossa lainantaja antaa omia varojaan lainaajan käytettäväksi sovituksi ajaksi. Sen jälkeen laina maksetaan takaisin joko kerralla tai useammissa erissä. Useimmiten lainanantaja perii myöntämälleen lainalle myös korkoa, korvauksena siitä, että varat eivät ole olleet laina-aikana lainantajan kokoaikaisessa käytössä. Lainan takaisinmaksun varmistamiseksi voidaan sopia erilaisia ehtoja, esimerkiksi materiaalisia vakuuksia. Lainasopimus on pätevä sekä suullisena että kirjallisena, mutta yleensä lainan ehdot on kirjattu lainasopimukseen, eli velkakirjaan.
Lainavertailulla tarkoitetaan lainojen keskenäistä vertailua, jolla pyritään löytämään lainanhakijalle mahdollisimman hyvä laina. Lainavertailussa kannattaa kiinnittää huomiota lainan kokonaiskuluihin, lainan takaisinmaksuaikaan ja muihin lainaehtoihin. Sivuiltamme löydät lainavertailun kulutusluotoille ja pikalainoille. Olemme pyrkineet tekemään vertailusivuston siten, että lainojen vertailu on mahdollisimman nopeaa ja lainojen todelliset tiedot tulevat nopeasti esille. Lainavertailun tehtyäsi varmista aina lainan kulut vielä ennen lainaamista, sillä lainantarjoaja on voinut vaihtaa lainaehtoja eivätkä ne ole ehtineet vielä sivustollemme. Vertailun avulla löydät usein halvimman lainan nopeasti. Voit antaa palautetta lainavertailusta ja muusta sivustosta osoitteeseen asikaspalvelu(miukumauku)uusilaina.fi.
Olemme pyrkineet tekemään vertailusivuston siten, että lainojen vertailu on mahdollisimman nopeaa ja lainojen todelliset tiedot tulevat nopeasti esille.
Vakuus on keino, jolla lainanantaja suojautuu lainattujen varojen menettämistä vastaan. Jos lainaaja ei maksa lainaamiansa varoja ja mahdollisia korkoja sopimusehtojen mukaisesti, hän voi menettää vakuudeksi asettamansa omaisuuden lainanantajalle korvauksena takaisinmaksamattomasta lainasta. Vakuutena voi toimia esimerkiksi auto tai omistusasunto. Vakuudellinen laina on usein edullisempi, koska siinä lainanantaja saa sijoitukselleen paremman turvan.
Takaaja on henkilö, joka antaa takauksensa lainanottajan kyvystä maksaa lainansa takaisin lainan myöntäjälle. Jos alkuperäinen lainanottaja ei kykenekään maksamaan lainaa sopimusehtojen mukaisesti, takaaja joutuu vastaamaan lainan maksusta kuin omastaan. Tässä tilanteessa normaalien lainakulujen päälle on voinut kertyä vielä viivästymismaksuja ja –korkoa. Jos lainanottaja ei pysty antamaan tarpeeksi hyvää vakuutta lainalleen, takaus kannattaa ottaa vasta sitten puheeksi. Luottamus takaajan ja takuun saajan välillä tulisi olla hyvin suuri – esimerkiksi avioliitossa puolisot voivat antaa vakuudet toisilleen ja vanhemmat omille lapsilleen.
Tulo- ja menoarvio on laskelma, jonka avulla arvioidaan oman talouden tasapainoa. Laskelma voidaan tehdä esimerkiksi vuodelta tai myös lyhyemmältä tai pidemmältä ajalta. Monet lainanantajat vaativat tulo- ja menoarviota suurempia lainoja haettaessa, sillä sen avulla on helppoa arvioida hakijan kykyä maksaa laina kuluineen takaisin. Arvio on kuitenkin hyödyllistä tehdä muutenkin, sillä sen avulla on helppoa arvioida rahan kulutus ja ylimääräisen rahan jako päivittäiseen käyttöön.
Pikalaina on vakuudeton ja lyhytaikainen kulutusluotto, joita myönnetään vain täysi-ikäisille Suomen kansalaisille, joiden luottotiedot ovat täysin kunnossa. Pikalainan tyypillinen laina-aika on 30 päivästä aina vuoteen asti.
Pikalainan lainasummat ovat yleensä noin 30 – 2000 euron välillä, ja todellinen vuosikorko on jopa useita tuhansia prosentteja. Lainaa voidaan yleensä hakea netistä tai tekstiviestillä ja raha saadaan tilille muutaman päivän sisällä.
Kulutusluotto, toiselta nimeltään käyttöluotto, on yleensä alle viiden vuoden laina, jonka lainasumma on korkeintaan muutamia tuhansia euroja. Nimensä mukaan kulutusluotto otetaan kulutusta varten arkiseen käyttöön. Monet ottavat kulutusluottoa esimerkiksi remontteihin ja lomamatkoihin.
Käyttöluottojen korot vaihtelevat 9 – 30 prosentin välillä ja riippuvat monesta eri asiasta. Esimerkiksi vakuudet ja lyhennysaika vaikuttavat lainan kustannuksiin. Kulutusluottoja on kolmea eri tyyppiä: vakuudellinen, kohdevakuudellinen ja vakuudeton laina.
Sijoittaminen tarkoittaa oman tai vieraan pääoman sijoittamista tarkoituksena tehdä voittoa pääomalla. Sijoitusmarkkinoilta löytyy paljon eri kohteita mihin sijoituksen voi tehdä. Usein sijoituksesta saatava korko korreloi vahvasti siihen liittyviin riskeihin. Lue sijoittamisen perusteet osio lainaoppaan sivuilta.
Laina-alan sanastoa opetellessa tämä käsite usein unohtuu. Koron pääomitusta käytetään esimerkiksi opintolainoissa, joissa lainan korko lisätään lainan pääomaan. Koron välittömän maksamisen sijaan maksu lykätään myöhempään ajankohtaan. Koron pääomittaminen kasvattaa lainan kokonaispääomaa ja tämän jälkeen myös seuraava korkosumma on korkeampi. Koron pääomitus tekee lainan kokonaiskustannuksesta siis kalliimman, mutta voi tuoda helpotusta esimerkiksi juuri opiskelutilanteeseen, jolloin sen hetkiset tulot ovat pienet, mutta ne voivat kasvaa opintojen loppumisen jälkeen.
Nettilaina ja tekstarilaina viittaavat lainojen hakutapaan. Nettilaina haetaan netissä lainan tarjoajan nettisivulla. Yleensä täytetään yksinkertainen hakemus, jonka lisäksi ensimmäisellä kerralla vaaditaan tunnistautumista palveluun verkkopankkitunnuksia käyttäen.
Tekstarilaina tarkoittaa tekstiviestillä haettua lainaa. Yleensä ennen tekstarilla haettavaa lainaa joudut myös tunnistautumaan verkkopankkitunnuksillasi netin kautta. Sen jälkeen saat useilta pikavipin tarjoajilta PIN-koodin, jonka avulla voit jatkossa hakea lainaa suoraan tekstiviestillä. Tekstarilainaa voidaan kutsua myös viestilainaksi, tekstiviestilainaksi sekä sms-lainaksi.
Yleensä ennen tekstarilla haettavaa lainaa joudut myös tunnistautumaan verkkopankkitunnuksillasi netin kautta.
Netissä haettuun lainaan ei yleensä lisätä korkojen lisäksi muita kuluja, mutta tekstarilainan kuluihin voidaan lisätä esimerkiksi tekstiviestikuluja.
Vippisi lisäksi joudut maksamaan vipin maksajalle myös korkoa tai toimituskuluja. Korko ja toimituskulut vaihtelevat pikalainan tarjoajien välillä, mutta yleensä ne ovat korkeampia kuin tavallisissa suurissa pankkilainoissa. Tämä johtuu siitä, että et tarvitse vakuuksia tai takaajia vipin ja pikavipin saamiseksi. Jos jossain vaiheessa peruutat lainasi, joudut yleensä maksamaan takaisin toimituskulut kokonaisuudessaan. Kaikki pikalainan tarjoajat eivät kuitenkaan vaadi korkojen takaisinmaksua ollenkaan. Korkoa on monenlaista, mutta peruuttaessasi vipin joudut usein maksamaan todellista vuosikorkoa siltä ajalta, jona laina oli käytössäsi.
Nykyään laina-aikoja löytyy jokaiseen lähtöön, mutta vipeissä ja pikavipeissä ne vaihtelevat yleensä viikosta kolmeen kuukauteen. Pidempiaikaisessa lainassa maksat lainasi takaisin useassa erässä, lyhyempiaikaisessa voit joutua maksamaan lainasi kokonaisuudessaan yhdessä erässä.
Joskus maksuhäiriö voi olla esteenä pikavipin saamiselle. Vipin tarjoajat tarkistavat hakijan tiedot yleensä sopivasta luottorekisteristä, josta löytyvät myös mahdolliset maksuhäiriömerkinnät. Maksuhäiriö on tilanne, jossa henkilö ei ole maksanut hänelle osoitettuja laskuja tai lyhentänyt lainaansa sovitussa ajassa. Kun maksukehotuksista ja viimeisestä ulosottomääräyksestä ei ole ollut hyötyä, maksujen laiminlyönyt henkilö saa maksuhäiriömerkinnän luottotietoihinsa. Maksuhäiriö vaikeuttaa jatkossa uuden lainan saamista ja on yleensä este pikavipin saamiselle. Jotkin pikalainayritykset tarjoavat pikalainaa kuitenkin myös maksuhäiriöisille esimerkiksi vakuuksia vastaan.
Jos opettelet pikavippi-sanastoa, muista ainakin tämä käsite. Pikavippilakiin kuuluu monia asioita, jotka liittyvät muun muassa pienlainan myöntämiseen ja ottamiseen. Tärkeimpiä säädöksiä pikavipin tarjoajan kannalta ovat tunnistautumisen välttämättömyys sekä vuorokauden ajankohta, jolloin laina voidaan maksaa lainan hakijan tilille. Pikalainaa tarjoavan yrityksen on aina tunnistettava lainaa hakeva henkilö, yleensä tunnistautuminen tehdään ainakin ensimmäisellä kerralla TUPAS-tunnistautumisella verkkopankkitunnuksilla. Lainaa voidaan myöntää kaikkina kellonaikoina, mutta rahansiirto tulee tapahtua klo 7-23 välillä.
Tässä artikkelissa ”5 vinkkiä lainan hakemiseen”, annamme hyviä vinkkejä lainanhakijalle. Tiettyjä asioita on hyvä miettiä lainaa haettaessa. Ensimmäinen vinkki on, että sinun kannattaa miettiä tarkkaan syyt lainan hakemiseen. Haetko lainaa väliaikaisten isompien menojen vuoksi, vai kenties jatkuvaan rahapulaan? On hyvä muistaa, että laina auttaa vain väliaikaiseen tarpeeseen. Mikäli rahapula on kuukausittainen ei lainaa kannata hakea, vaan on parempi budjetoida rahatilanne tarkemmin.
Toinen vinkkimme on että kilpailuta lainayhtiöt ja vertaile. Netissä on tarjolla lukematon määrä eri yhtiöitä. Vertaile yritysten tarjoamien lainojen kustannuksia sekä korkoja. Näin tiedät mikä laina tulee sinulle edullisimmaksi. Kolmas vinkkimme on, että älä hae lainaa hetken mielijohteesta. Kysy neuvoa ja mieti tarkkaan ennen kuin täytät lainahakemuksen. Laske tulevat kustannukset ja tarkista, että sinulla on varaa maksaa lainanlyhennykset.
Neljäs vinkkimme on se, että mieti tarkkaan lainantarpeesi. Eri suuruisilla lainoilla on erilaiset kustannukset, joten ei kannata ahnehtia. Mieti myös onko sinulla mahdollisia takaajia tai vakuuksia, vai haetko vakuudetonta lainaa. Viidentenä vinkkinä: kannattaa tarkistaa lainayhtiön maine, sekä menettelytavat. Mitä lainayhtiö vaatii lainanhakijaltaan? Täytätkö nämä kriteerit? Mahdollisia kriteerejä ovat tietty ikä, vuosipalkka sekä nuhteettomat luottotiedot.
5 vinkkiä lainan hakemiseen tiivistettynä:
- Mieti tarkkaa miksi haet lainaa ja vertaile eri lainayhtiötä
- Älä hae lainaa impulsiivisesti vaan laske tulevan lainan kustannukset tarkkaan
- Mieti kuinka paljon lainaa tarvitset ja täytätkö lainayhtiöiden hakijakriteerit
IBAN-tilinumero
Suomen Asiakastieto
Opintolainan verovähennys