Kulutusluottojen lainojen korko

Vertaa korot lainoissa

-
50
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:48€
Vuosikorko:4.64%
Yhteensä:1048€

Kuukausierä

44€

[[mainos_auto]]

Lainan sitominen korkoon - mihin kannattaa sitoa?

Kuluttajan on tärkeä ottaa huomioon korkotaso lainoissa ennen kun hän päättää minkälaisen lainan ottaa. Lainan sitominen korkoon ja mihin kannattaa sitoa ei aina ole helppo päätös. Siksi on tärkeää vertailla ja kilpailuttaa eri lainoja.

Asiakas sopii pankin kanssa lainan sitomisesta korkoon. Pankilta voi tiedustella korkoon liittyvistä asioista ja myös verkosta löytää paljon hyödyllistä tietoa koroista. Useimmat asuntolainat sidotaan nykyään euribor-korkoon. Euribor on euromaiden yhteinen viitekorko, joka päivitetään joka päivä.

Lainojen koron sitominenEuriborin avulla pankit sitoutuvat lainaamaan varoja euromääräisillä rahamarkkinoilla vakuudettomasti toisille pankeille. Euribor on siis korko, jonka avulla pankki voi lainata rahaa muilta pankeilta. Nämä varat pankki lainaa eteenpäin kuluttajalle ja yrityksille isommalla korolla ja näin pankki tekee voittoa lainoista. Asuntolainat ovat useimmiten sidoksissa vuosittain tarkistettavaan euribor-korkoon.
 

Lainan sitominen korkoon tapahtuu aina lainaa ottaessa. Jokainen asuntolaina sidotaan tiettyyn korkoon. Lainan voi sitoa kiinteään korkoon tai vaihtelevaan korkoon. Kiinteä korko on turvallinen vaihtoehto ja esimerkiksi pienituloiselle kuluttajalle, joka joutuu käyttämään suuren osan palkastaan lainan lyhennykseen on kiinteäkorkoinen laina usein paras vaihtoehto. Vaihtelevalla korolla otettu laina on aina suurempi riski, koska koron noustessa voi lainanottajan maksukyky heikentyä niin ettei hänellä olekaan enää varaa maksaa kuukausittaisia lainaeriä. Lainaa voi maksaa takaisin eri tavoilla. Lainan sitominen korkoon on pakollista lainaa ottaessa. Joskus lainan sitominen korkoon tapahtuu automaattisesti. Näin tapahtuu esimerkiksi pikalainoissa. Kun kyse on taas annuiteettilainasta koron muuttuessa myös lainan maksuerä muuttuu, mutta laina-aika pysyy jatkuvasti samana. Kiinteän tasaerän laina toimii eri periaatteella. Sen maksuerä pysyy samana vaikka viitekorko muuttuisi. Kiinteän tasaerälainassa lainan maksuerä on siis aina kiinteän suuruinen. Sitä vastoin viitekoron noustessa laina-aika pitenee ja viitekoron laskiessa laina aika lyhenee. Kiinteän tasaerän laina on hyvä valinta jos laina-ajan pituuden jatkuminen koron noustessa ei ole kuluttajalle ongelma.

[[mainos_336_1]]

Tasalyhennyslainaa pystyy yleensä lyhentämään nopeammin kuin annuiteettilainaa, koska lyhennysosa ei muutu vaikka lainakorko muuttuisikin. Siksi tasalyhennyslainassa lainanottajan velkarasitus vähentyy nopeammin kuin annuiteettilainassa.
 

Vaikka lainan sitominen korkoon, joka tulee kuluttajalle edullisimmaksi, voi olla hankalaa, koska on vaikea arvioida korkojen muutoksia. Asiakas voi suojautua korkojen nousulta valitsemalla turvallisemman kiinteäkorkoisen lainan, jossa korko pysyy samana riippumatta korkotason vaihtelusta. Jos kuluttaja kuitenkin pääty valitsemaan lainan, joka on sidottu vaihtuvaan korkoon voi olla hyvä idea asettaa korolle katto. Korkokattosopimus turvaa sen, ettei lainan korko ei voi nousta ennalta määritettyä korkotasoa suuremmaksi.
 

 

Lainan sitominen korkoihin

Vähempituloisille sekä nuorille sopii yleensä parhaiten kiinteällä laina-ajalla ja kiinteällä korolla varustettu laina. Mietittäessä lainan takaisinmaksutapaa kannattaa ottaa huomioon oman tulotason kehitys ja mahdolliset elämän muutokset kuten perheen perustaminen. Esimerkiksi nuorilla vastavalmistuneilla on aluksi huonompi tulotaso, mutta uraputkeen päästessään palkka yleensä nousee vuosittain. Siksi vastavalmistuneiden ei yleensä ole kannattavaa ottaa tasalyhenteistä lainaa, koska he pystyvät maksamaan lainaa suuremmissa osissa paremmin vasta myöhemmin elämässä ku tulot ovat kasvaneet ja tasaantuneet.
 

Lainan sitominen korkoon tapahtuu yleensä asiakkaan toimesta. Toisin sanoen asiakas voi päättää itse minkälaiseen korkoon hän haluaa lainansa sitoa. Jos kuluttaja on hankkinut kiinteäkorkoisen lainan, tulee hänen sopia pankin kanssa, jos hän tulevaisuudessa haluaakin lyhentää lainaa sovittua nopeammin. Kiinteäkorkoista lainaa ei pysty maksamaan noin vain pois ennen aikojaan vaan lainanottajan tulee sopia lainan poismaksun aikataulusta pankin kanssa etukäteen.
 

Kannattaa harkita tarkkaan eri korkovaihtoehtoja ja mihin laina kannattaa sitoa. Eri lainojen todellinen vuosikorko on hyvä ottaa huomioon ennen lainan ottamista. Lainan sitominen korkoon tapahtuu lainaa hakiessa. Jos laina on sidoksissa euribor-korkoon kannattaa euribor-koron vaihtelut ottaa huomioon ennen kuin sopii millä tavalla lainaa aletaan lyhentämään. Lainan sitominen korkoon, joka osoittautuu pitkän harkinnan ja hinnoittelun vuoksi hyväksi vaihtoehdoksi kuluttajalle, voi säästää isoja summia rahaa.

 

Mihin korkoon sinä olet sitonut omat lainasi? Miten päädyit tähän? Mihin suosittelisi sitomaan?

Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin
Siirry alkuun