Vertaa 100-60000€ lainat

Vertaa ja löydä sinulle sopivin laina
-
100
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

Käänteinen asuntolaina antaa joustoa eläkeläiselle

Käänteinen asuntolaina antaa eläkeläisen talouteen joustoaKäänteinen asuntolaina tarkoittaa lainaa, jota otetaan maksettua asuntoa vastaan. Asukkaat ottavat lainaa, jonka panttina on osa asunnon arvosta, ja saavat silti asua asunnossa normaalisti. Käänteisen asuntolainan lanseerasi Suomen Hypoteekkiyhdistys kymmenen vuotta sitten. Sillä on tarkoitus irrottaa ikääntyville käyttörahaa asuntoneliöistä.

 

Suomessa varakkain ikäryhmä on 55-65 -vuotiaat. Usein tämän ikäisillä on myös asuntolaina maksettuna, joten omaisuutta on paljon kiinni asunnossa. Tilastokeskuksen mukaan ikäryhmän asuntovarallisuuden arvo on 184 270 euroa kotitaloutta kohti. Käänteinen asuntolaina on eläkkeelle siirtyville mahdollisuus irrottaa varallisuutta seinistä käyttöön ja saada näin joustoa eläkeläisen talouteen.

 

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Paunan mukaan käänteisiä asuntolainoja otetaan Suomessa vielä vähän. Suurin syy on se, että suomalaiset haluavat jättää asuntojaan perinnöksi jälkipolville. Tyypillisin käänteisen asuntolainan ottaja on varakas helsinkiläinen, joka omistaa asunto-osakkeen Helsingissä.

Miten käänteinen asuntolaina toimii?

Käänteisen asuntolainan vakuutena toimii yleensä 50 prosenttia asunnon arvosta. Nordealla lainaa saa jopa 75% asunnon arvosta, mutta lainan hinta on hieman korkeampi. Laina-aika on aluksi 10 vuotta, mikä jälkeen tilannetta katsotaan uudelleen.

 

Laina on vaihtoehto asunnon myynnille, sillä asukkaat saavat asua asunnossa laina-ajan. Laina maksetaan myymällä asunto tai muulla tavalla. Laina-aikaa voi jatkaa niin, että asukkaat saisivat asua asunnossaan niin kauan kunnes haluavat itse muuttaa pois tai asuntoa ei enää tarvita.

 

Lainan riski liittyy asunnon arvoon. Mikäli asunnon arvo laskee 10 vuoden sisällä, eikä asunnon myyntihinta kymmenen vuoden kuluttua riitä kattamaan lainakuluja, asukas voi olla vaikeuksissa. Käytännössä tällaista tilannetta ei voi tulla, mikäli asunnon arvo on arvioitu oikein. Lainaahan saa vain maksimissaan puolet asunnon arvosta.

 

Suurin osa käänteisen asuntolainan tarjoajista siirtää lainarahaa asukkaan tilille säännöllisesti kerran kuussa. Näin vähennetään asukkaan riskiä. Danske Bank ja Nordea maksavat koko lainasumman kerralla.

Saavatko kaikki käänteisen asuntolainan?

Käytännössä kaikki eivät saa käänteistä asuntolainaa. Lainan saantiin vaikuttaa olennaisesti se, kuinka kiinnostavana pankki pitää lainan vakuutena olevaa asuntoa. Asunto-osakkeiden arvo varsinkin Etelä-Suomen kaupungeissa on suhteellisen helppo arvioida, ja siksi nämä kiinnostavat enemmän kuin omakotitalot. Myös asunnon sijainnilla on suuri merkitys. Keskeisellä paikalla sijaitsevan asunnon riskit ovat pankille ja asiakkaalle paljon pienemmät kuin syrjässä sijaitsevien. Myös omakotitaloja vastaan on silti myönnetty käänteistä asuntolainaa. Omakotitalonkin arvoon vaikuttaa olennaisesti sijainti sekä asunnon kunto.

 

Käänteisessä asuntolainassa on suuri merkitys myös lainaajan vakavaraisuudella. Varakkaan on helpompi saada lainaa kuin pienillä tuloilla kitkuttelevan. Käänteinen asuntolaina tuntuukin olevan enemmän varakkaiden juttu, mahdollisuus rillutella eläkkeellä kun on aikaa.

Pankkien mukaan lainaneuvottelut saattavat kestää kuukausia. Yleensä asiakkaalla täytyy olla mukana oam lapsi tai juristi neuvotteluissa. Tällä halutaan varmistaa, että asiakas varmasti ymmärtää, mihin on sitoutumassa.

Millaisia lainavaihtoehtoja on tarjolla?

 

Ainoastaan Hypoteekkiyhdistys tarjoaa käänteistä asuntolainaa juuri kyseisellä nimellä. Taloussanomien selvityksen mukaan OP-Pohjolassa lainaa tarjotaan käänteisenä lainana, Nordealla asuntojousto ja Danske Bankilla kotilaina.

 

Lainaehdot ja -hinnat kannattaa selvittää tarkasti, sillä hinnoissa on suuria eroja. Käytännössä joidenkin pankkien tarjoamat lainat eivät juuri eroa tavallisista kulutusluotoista. Tässä asunto vain on panttina, jolloin lainan korkojen ja -kulujen pitäisi olla tuntuvasti pienemmät kuin vakuudettomassa kulutusluotossa.

 

Käänteinen asuntolaina lyhyesti:

  • - Käänteinen asuntolaina on lainaa, jonka panttina toimii maksettu asunto
  • - Lainaa saa 10 vuodeksi kerrallaan enintään 50% asunnon arvosta
  • - Asukas saa asua normaalisti asunnossaan laina-ajan
  • - Eri pankit tarjoavat kyseistä lainaa eri nimillä
  • - Lainan saantiin vaikuttavat asunnon kunto ja sijainti sekä lainaajan taloustilanne


Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun