Vertaa 100-60000€ lainat

Vertaa ja löydä sinulle sopivin laina
-
100
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

Asuntolainan valinta

Asuntolainan valinta vaatii suunnitteluaAsuntolainan haku on pitkäjänteinen prosessi. Jos hakija täyttää ehdot lainan myöntämiselle, voi pankin kanssa sopia laina-ajan pituudesta, korosta ja lyhennystavasta. Asuntolainan takaisinmaksuaikoja on erilaisia, joten kannattaa tarkkaan miettiä, mikä sopii juuri sinulle ja taloudellesi. Pankkien tarjoamat korot, ehdot ja palvelut vaihtelevat huomattavasti, ja neuvottelemalla eri pankkien kanssa löydät sen lainanantajan, joka sopii sinulle parhaiten. Asuntolainan haun yksi tärkeimmistä vaiheista on koron valinta.

Sopivan viitekoron valinta saattaa vaikuttaa suurestikin siihen, mitä loppujen lopuksi kokonaisuudessaan pankille korkoina maksat. Prime-korko ja Euribor-korko ovat kiinteää korkoa huomattavasti matalammat. Toisaalta markkinoiden korkovaihtelut eivät vaikuta samalla tavalla kiinteään korkoon, joten lainan lyhennykset on helppo laskea pitkälle tulevaisuuteen. Kiinteään korkoon sitoutuminen sisältää riskin, mutta saattaa muodostua kannattavaksi pitkällä tähtäimellä.
 

Etua.fi lainapalvelu

 

Myös marginaalikorosta voi neuvotella pankin kanssa. Marginaalikorkoon vaikuttavat lainanhakijan tiedot, vakuudet ja historia. Marginaalikorot vaihtelevat jonkin verran. Jos pankki katsoo, että lainan myöntäminen on riskitöntä, on marginaalikorko pieni. Marginaalikorko on suurempi, jos pankki kokee lainaamisen riskilliseksi. Marginaalikorosta voi myös neuvotella uudestaan laina-ajan kuluessa.
 

Kannattaa pitää mielessä, että ei ehkä ole järkevää ottaa niin suurta lainaa kuin mahdollista. Elämässä saattaa tapahtua yllättäviä muutoksia, jotka vaikuttavat tuloihin ja menoihin ja näin maksukykyyn.
 

On myös tärkeää valita omaan talouteen sopiva asuntolainan lyhentäminen. Lyhennystapa vaikuttaa laina-ajan pituuteen ja lainan korkoihin. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että pankit ovat liikeyrityksiä ja usein joustavia lainan takaisinmaksun suhteen, joten asuntolainan ehtoja on mahdollista muokata. Siitä huolimatta asuntolainan haku kannattaa suunnitella harkiten ja kaikki mahdolliset vaihtoehdot mielessä pitäen.

 

Asuntolainojen vertailu

Eri pankkien tarjoamissa palveluissa on eroja. Asuntolainojen korot ja ehdot saattavat vaihdella huomattavastikin. Asuntolainaa harkitessa onkin tärkeää vertailla eri rahoitusyhtiöiden tarjoamia vaihtoehtoja. Asuntolainojen vertailu kannattaa, sillä näin saattaa lainanhakija säästää satoja euroja vuodessa. Nykyään asuntolainojen vertailu on tehty helpoksi verkossa.
 

Asuntolainoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi korkomarginaaleihin, lainanlyhennysjoustoihin, lainaturvavakuutuksiin, korkokattoihin jne. Ottamalla samasta pankista sekä asuntolainan että vakuutukset saattaa säästää huomattavan summan rahaa.
 

Pankki lisää lainakoron päälle asiakaskohtaisen korkomarginaalin. Korkomarginaaliin vaikuttavat mm. hakijan taloudellinen historia, tulot ja vakuudet. Korkomarginaalin avulla pankki pyrkii pienentämään omia riskejään. Korkomarginaalista voi neuvotella pankin kanssa. Useimmiten korkomarginaali on puolen prosentin luokkaa, hyvillä neuvottelutaidoilla ja taloudellisella historialla varustetuilla pienempi. Eri pankeilla on hieman eri korkomarginaalit, joten kannattaakin tarkkaan katsoa, paljonko tästä vaihtelusta saattaisi olla hyötyä itselle.


Pankin tarjoama korko, takaisinmaksuaika ja erilaiset palkkiot vaikuttavat kaikki lainan kokonaiskustannuksiin. Nämäkin eroavat pankkien välillä, joten vartailu on syytä suorittaa tarkkaan. Lainoihin saattaa liittyä myös muita kustannuksia, jotka kannattaa pitää mielessä asuntolainasta neuvotellessa ja lainoja vertaillessa. Koron vaihto kesken laina-ajan tai ylimääräiset lainanlyhennykset saattavat aiheuttaa lisäkuluja. Olisikin kannattavaa valita asuntolaina, jossa ylimääräiset lainanlyhennykset eivät aiheuta lisäkuluja.


Mahdollisuus muuttaa lainan viitekorkoa on hyödyllinen, ja se kannattaa pitää mielessä lainaa valitessa. Viitekoron muuttamisesta pitää maksaa pankille, mutta näissä maksuissa ja toimintatavoissa on eroja. Esimerkiksi prime- ja euribor-korot laskevat ja saatat haluta muuttaa pitkään viitekorkoon sidotun lainasi korkoehtoja. Normaalissa tapauksessa saatat joutua odottamaan seuraavaan täsmäytyspäivään asti, mutta sopivilla ehdoilla voit muuttaa lainasi matalampikorkoiseksi nopeammin. Toisaalta lyhyisiin viitekorkoihin sidotut lainat reagoivat nopeasti markkinoiden yleiseen korkojen nousuun. On hyvä muistaa, että asuntolainat ovat pitkän aikavälin lainoja, joten korkovaihtelut saattavat vaikuttaa huomattavastikin lainan kokonaissummaan.


Pankit tarjoavat myös erilaisia oheispalveluita asuntolainoihinsa. Asuntovakuutus on usein halvempi, jos se otetaan samasta pankista kuin asuntolaina. Asuntolainojen vertailu kannattaa myös valittaessa lainan riskinhallintaan liittyviä palveluita, kuten korkokattoa ja lainaturvavakuutusta. Korkokaton avulla lainaajalla on hetkellinen turva nousevia korkoja vastaan. Lainaturvavakuutus taas auttaa tilanteessa, jossa maksukyky on alentunut, kuten äkillisen sairauden tai työttömyyden yllättäessä.


Asuntolainojen vertailu Internetissä Eri pankkien kanssa neuvottelemisen ja lainahakemusten lähettämisen ohella on nykyään mahdollista suorittaa asuntolainojen vertailua myös verkossa. Internetistä löytyy monia asuntolainojen vertailukoneita, joiden avulla on helppo ja kätevä vertailla eri pankkien tarjoamia palveluita mukavasti kotoa käsin. Voit täyttää lainahakemuksen verkossa ja saat sähköpostiisi eri yritysten lainatarjouksia. Näitä tarjouksia voit rauhassa ja ajan kanssa vertailla kotonasi. Tarjoukset ovat suuntaa-antavia, joten ennen varsinaista lainapäätöstä yksityiskohdat tulee tarkistaa rahoitusyhtiöltä. Tutkimusten mukaan ero asuntolainojen välillä saattaa olla jopa tuhat euroa vuodessa. Siksi asuntolainojen vertailu ja kilpailuttaminen on kannattavaa. Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat korkomarginaalit, viitekorot, maksuerät ja lainan lyhennystapa. Myös lainannostokuluja ja nettipankkikuluja saattaa esiintyä. Nämä kaikki ovat neuvoteltavissa pankin kanssa, joten asuntolainojen vertailu tulee suorittaa pitkäjänteisesti ja juuri omia tarpeita miettien. Asuntolainaa suunnitellessa asuntolainalaskuri auttaa saamaan käsityksen siihen, millainen laina on järkevä ja ylipäätään mahdollinen omaa talouttasi silmälläpitäen.Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun