Asuntolaina

Asuntolainat ovat nykyään hieman eripituisia kuin aikaisemmin. Aikaisemmin suosittiin lyhyempiä tai pitempiä, jopa 30 - 35 vuoden lainoja, mutta nykyään tavallisin laina-aika on 15 - 25 vuotta. Pitkän laina-ajan vuoksi velallisen ei tarvinnut rasittaa talouttaan ylisuurilla lainanlyhennyksillä. Lyhyissä laina-ajoissa taas riskinä oli ylivelkaantuminen. Nykyinen alhainen korkotaso kuitenkin takaa sen, että pitkät laina-ajat eivät ole enää niin tarpeellisia kuin aikaisemmin. Samalla myös lainanottajien tietämys omasta taloudestaan ja takaisinmaksukyvystään on kasvanut.

Asuntolainat vertrailussa


Asuntolaina on laina, jonka avulla yleensä ostetaan asunto. Eri pankeilla on erilaiset lainaehdot, joten lainaa hakiessa kannattaa pankkeja kilpailuttaa. Lainaehdot vaihtelevat muun muassa säästöjen ja asiakassuhteen perusteella. Myös asuntolainan korot vaihtelevat pankkien välillä. Asuntolainaa on mahdollista kilpailuttaa myös kesken laina-ajan. Myös asuntolainan korkotyyppiä on mahdollista vaihtaa kesken laina-ajan. Tästä pitää erikseen neuvotella pankin kanssa.

Etua.fi auttaa asuntolainojen kilpailutuksessa

Etua.fi palvelun avulla voit hakea alustavan lainatarjouksen useammasta pankista täyttämällä vain yhden lomakkeen. Voit mainita lomakkeessa, jos et halua lainatarjousta jostain tietystä pankista. Etua.fi:n kautta saat lainatarjouksen seuraavista pankeista: Aktia, Sampo pankki sekä Handelsbanken. Tulevaisuudessa Etua.fi pyrkii saamaan palveluunsa kaikki suomalaiset pankit.

Asuntolainaa harkitessa kannattaa tarkkaan laskea, kuinka paljon pystyy maksamaan lainaa takaisin kuukaudessa. Lainanmaksukykyyn vaikuttavat monet seikat, kuten yleinen elämäntilanne, tulot ja suunnitelmat. Lainanhakijan maksukyky puolestaan vaikuttaa lainan määrään ja takaisinmaksuaikaan. Rahoitusyhtiöt haluavat vakuuttua siitä, että asiakkaalle jää rahaa myös elämiseen. Kannattaa myös ottaa huomioon korkojen mahdollinen nousu ja sen vaikutus maksukykyyn.

Rahoitusyhtiöt haluavat vakuuttua siitä, että asiakkaalle jää rahaa myös elämiseen.

Asuntolainoja kannattaa vertaillaAsuntolainaa varten ei yleensä tarvitse kovinkaan suuria omia säästöjä, sillä lainan vakuutena toimii ostettava asunto. Lainalle voidaan antaa pantiksi myös muuta omaisuutta. Joissain tapauksissa lainaan voi saada myös valtion takauksen.
 

18–30-vuotiaille ensiasunnon ostajille on kehitetty ASP-tili. ASP-tilin ideana on, että asunnon ostaja säästää osan lainasta ASP-tilille ja pankki lainaa loput. ASP-tilillä oleville rahoille saa normaalia paremman koron ja korot ovat verovapaita.

Kuten muistakin lainoista myös asuntolainasta maksetaan korkoa lainan myöntäjälle. Euroon liittymisen jälkeen Suomen korkotaso on ollut vakaampi. Asuntolainan korko on verovähennyskelpoinen tiettyyn rajaan asti. Normaalisti korkotaso tarkistetaan kerran vuodessa, mutta laina voidaan sitoa myös euriboriin, jolloin korkotasoa tarkistetaan vaihtelevin kuukausivälein riippuen siitä, kuinka monen kuukauden euriboriin asuntolaina on sidottu.

Asuntolainapäätös on iso osa elämääMonet pankit tarjoavat myös mahdollisuutta sitoa asuntolainan pankin omaan markkinaehtoiseen viitekorkoon eli primekorkoon. Pankki määrittelee aina itse primekoron suuruuden. Usein on mahdollista sopia myös kiinteäkorkoinen asuntolaina. Tällöin asuntolainan korko on koko laina-ajan sama. Asuntolaina on myös mahdollista jakaa osiin, jolloin osa lainasta on sidottu kiinteään korkoon, osa taas vaihtuvaan korkoon.

Viitekoron lisäksi kokonaiskorko sisältää marginaalin, jonka pankki määrittelee. Tämä vaihtelee pankkien välillä huomattavastikin. Todellinen vuosikorko on hyödyllinen, kun asuntolainan hakija haluaa vertailla kokonaiskustannuksia eri lainanantajien välillä.

 

 

Asuntolainan valinta - Lainaopas

Asuntolainan valinta Asuntolainan haku on pitkäjänteinen prosessi. Jos hakija täyttää ehdot lainan myöntämiselle, voi pankin kanssa sopia laina-ajan pituudesta, korosta ja lyhennystavasta. Asuntolainan takaisinmaksuaikoja..

Asuntolainan haku ja vertailu

Asuntolainan haku Omistusasuminen on Suomessa suosittua johtuen suhteellisen korkeista asuntojen vuokrista. Toisin kuin vuokralla asuminen, omistusasunto on aina myös sijoitus. Asuntolainan ottaminen on kuitenkin suuri sitoutuminen. Asuntolainan..

Euribor asuntolainoissa käytetty viitekorko

Euribor Asuntolainoissa käytetään useimmiten euribor-korkoa. Euribor eli Euro Interbank Offered Rate on ollut viime aikoina laskussa, joka on lisännyt pankkien painetta korottaa marginaalejaan, jotta lainasta saatu voitto pysyisi..

Pankkien tarjoamat marginaalit

Pankin marginaali Marginaali tarkoittaa myyntihinnan ja tuotantohinnan hankintakustannusten eroa. Kun kyseessä on pankin marginaali tarkoittaa se käytännössä pankin luoton pohjahintaan lisättyä tuottovaatimusta. Kun pankki..

Annuiteettilaina eli tasaerälaina

Annuiteettilaina eli tasaerälaina On olemassa erilaisia lainanlyhennys tapoja kuten annuiteettilaina eli tasaerälaina, tasalyhennyslaina sekä kiinteä tasaerälaina. Eri lainojen takaisinmaksutavoissa on selviä eroja ja kuluttajan..

Tasalyhenteinen laina

Tasalyhenteinen laina Suurimalle osalle ihmisistä lainan hakeminen tulee ajankohtaiseksi jossain elämän vaiheessa, esimerkiksi silloin kun haluaa ostaa asunnon. Ennen lainan ottamista on kuitenkin tärkeä selvittää..

Näin valmistaudut asuntolainaneuvotteluihin - katso vinkit

Asuntolainaneuvottelut - Näin valmistaudut, katso vinkit Kuinka asuntolainaa haetaan? Mitä kaikkea minun tulee tietää etukäteen, mitä papereita on hyvä olla valmiina? Missä vaiheessa pankkiin pitää..

Asuntolaina vai taloyhtiölaina?

Asuntolaina vai taloyhtiölaina? Taloyhtiölainaa tarvitaan, kun talotyhtiöissä tehdään peruskorjausta tai remontteja. Suomen rakennuskanta vanhenee kovaa vauhtia ja varsinkin kerrostaloissa ja rivitaloissa tehdään..

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina antaa joustoa eläkeläiselle Käänteinen asuntolaina tarkoittaa lainaa, jota otetaan maksettua asuntoa vastaan. Asukkaat ottavat lainaa, jonka panttina on osa asunnon arvosta, ja saavat silti asua asunnossa..

Asuntolainan kilpailutus

Asuntolainan kilpailutus Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa. Kilpailutus voi tuntua työläältä, mutta se kannattaa, sillä olet naimisissa lainan kanssa seuraavat 20 vuotta. Omassa pankissasi asuntolaina ei yllättävää..

ASP-laina ja ASP-tili • Mitä ne on ja vinkit niiden käyttöön

ASP-tili ja ASP-laina ASP- eli asuntosäästöpalkkiotili on nuorille aikuisille suunnattu keino säästää rahaa ensiasunnon ostamista varten. ASP-tilin käytäntöä muutettiin vuonna 2009, mikä lisäsi..

Asuntolainakatto

Asuntolainakatto Asuntolainakatto on puhuttanut suuresti Suomessa viimeisen kahden vuoden ajan. Alun perin asuntolainakattoa alettiin pohtia jo 2000-luvun loppupuolella, kun asuntojen hinnat alkoivat tosissaan nousta. Asuntojen mielettömän..

Näin selviät asuntolainasta vaikeina aikoina! Katso 10 vinkkiä

Näin selviät asuntolainasta vaikeinakin aikoina! Katso 10 vinkkiä   Heikko taloustilanne ja maksukyvyn hienoinen lasku huolestuttaa suomalaisia. Kuinka tulen selviämään asuntolainan kanssa? Entä muut..

 

Asuntolainalinkit

Asuntolainoja myöntävät pankit löydät alta

Nordea asuntolaina

Tapiola asuntolaina

Sampopankki asuntolaina

Osuuspankki asuntolaina

Tapiola Säästöpankki asuntolaina

POP Pankki asuntolaina

 Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun