Vertaa 100-60000€ lainat

Vertaa ja löydä sinulle sopivin laina
-
100
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

ASP-tili ja ASP-laina

ASP- eli asuntosäästöpalkkiotili on nuorille aikuisille suunnattu keino säästää rahaa ensiasunnon ostamista varten. ASP-tilin käytäntöä muutettiin vuonna 2009, mikä lisäsi ASP-tilien suosiota moninkertaiseksi. Viime vuosina ASP-tilejä on avattu kiihtyvällä tahdilla, sillä asuntolainaa ei enää tahdo saada ilman omarahoitusosuutta.

 

ASP-tili ja sen jälkeen otettava ASP-laina ovat valtion tukemia järjestelmiä, joista asuntosäästäjä hyötyy sekä säästöaikana että säästämisen jälkeen asuntolainaa otettaessa. Tuilla ja eduilla valtio haluaa kannustaa nuoria säästämään asuntoa varten jo kauan etukäteen. Säästämisen voi aloittaa 18-vuotiaana ja sille ei ole takarajaa. Säästämisen voi aloittaa pienelläkin panostuksella.

ASP-tilin edut

ASP-tili on tarkoitettu 18-30 -vuotiaille nuorille aikuisille. Tilille säästetään neljännesvuosittain 150-3000 euroa vähintään kahden vuoden ajan. Säästöä kertyy kahdessa vuodessa 1200-24 000 euroa, ja säästämistä voi jatkaa edelleen. Tarkoitus on säästää 10 prosenttia suunnitellun asunnon arvosta.

 

ASP-tilille pankki maksaa verotonta 1% korkoa, mikä on tuntuvasti enemmän kuin tavalliselle tilille. Korko lisätään suoraan pääomaan, eli korkoa kertyy myös maksetulle korolle. Lisäksi pankit maksavat lisäkorkoa koko säästetylle summalle sitten, kun säästötavoitteet on saavutettu ja kaupat asunnosta tehty. Lisäkorko on 2-4% riippuen pankista ja paikkakunnasta.

 

Vuosina 2009-2011 valtio maksoi vielä asuntosäästöpalkkio säästötavoitteissaan onnistuneille ja asuntokaupat tehneille. Palkkion summa oli 3000 euroa. Palkkiota ei ole tiettävästi maksettu vuoden 2011 jälkeen.

ASP-laina

ASP-tili tähtää ASP-lainan ottamiseen. ASP-laina on tavallinen asuntolaina, mutta yleensä sen saa hieman huokeammalla korolla ja siihen saa valtion korkotuen 3,8% korkoon saakka 10 vuoden ajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos korot nousevat lainaottohetken tilanteesta yli 3,8 prosenttiin valtio korvaa 70% kohonneista korkokustannuksista.

 

Idea onkin, että ASP-asuntosäästäjä säästää asunnon omarahoitusosuuden itse ja pankki lainaa loput rahat asunnon hankintaan. Mikäli suunnitelma onnistuu, muita vakuuksia tai takaajia ei tarvita. Jos pankki myöntää lainaa 70% asunnon arvosta ja valtio takaa 20% sekä omarahoitusosuutta on 10% takaajia ei tarvita. Tämä houkuttelee monia säästämään.

 

ASP-lainan voi myös kilpailuttaa, eli sen voi ottaa myös muusta pankista kuin mihin on säästänyt. Mikäli ASP-säästäjä ei ota ASP-lainaa hän menettää ASP-lainan edut, kuten edullisemman koron, sekä hän joutuu maksamaan ASP-tilille maksetuista koroista lähdeveron.

ASP-tili lyhyesti:

  • ASP-tili on tarkoitettu 18-30 -vuotiaille ensiasunnon ostajille

     

    • ASP-tilin tarkoituksena on säästää 10 prosenttia suunnitellun asunnon ostohinnasta, säästösumma voi olla myös pienempi

  • ASP-tilille maksetaan verotonta korkoa, joka on selvästi korkeampi kuin normaalitilillä
  • ASP-säästämisen tavoitteiden onnistuttua säästäjän on mahdollista saada edullista ASP-lainaa, johon saa myös valtion korkotuen 10 vuodeksi

 Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun