Vertaa 100-60000€ lainat

Vertaa ja löydä sinulle sopivin laina
-
100
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

Annuiteettilaina eli tasaerälaina

AnnuiteettilainaOn olemassa erilaisia lainanlyhennys tapoja kuten annuiteettilaina eli tasaerälaina, tasalyhennyslaina sekä kiinteä tasaerälaina. Eri lainojen takaisinmaksutavoissa on selviä eroja ja kuluttajan onkin syytä ottaa selville mikä vaihtoehto on itselle sopivin ja edullisin. Vertailu kannattaa lähes aina. Kun kyse on esimerkiksi annuiteettilainasta on lainan maksuerä aina sidoksissa lainan viitekoron suuruuteen. Tämä tarkoitta sitä, että koron muuttuessa myös lainan maksuerä muuttuu. Annuiteettilaina eli tasaerälaina voi olla paras vaihtoehto asiakkaalle, jolla on varaa koron kasvaessa maksaa lainaa isommissa erissä. Lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa, esimerkiksi jos viitekorkona käytetään yhden vuoden euribor-korkoa. Jos korkoon ei ole tullut muutoksia pysyvät maksuerät samansuuruisina. Jos taas korko on muuttunut myös maksuerä muuttuu. 

Annuiteettilainassa päätetään etukäteen viimeinen lainan takaisinmaksuaika. Eli korkojen muuttuessa myös maksettava osuus muuttuu. Maksuerien määrä pysyy vakiona.

Etua.fi lainapalvelu

Annuiteettilaina eli tasaerälaina saa korontarkistuksen jälkeen uuden maksuerän, joka sisältää lainapääoman ja korkokulut jäljellä olevana laina-aikana. Annuiteettilainassa laina-aika pysyy aina samana riippumatta korosta. Annuiteettilaina eli tasaerälaina sopii hyvin sellaiselle lainanottajalle, joka haluaa etukäteen tietää kuinka kauan lainan takaisinmaksu kestää. Mutta sellaisen lainaajan kannattaa harkita muita vaihtoehtoja, joka tietää jo lainaa ottaessa, että tulee tarvitsemaan lyhennysvapaita vuosia. Nämä nimittäin kasvattavat lainan korkoa huomattavasti. Siksi annuiteettilainaa tulisikin maksaa takaisin jatkuvasti. 

 

Lainaehdot sovitaan aina asiakkaan kanssa

Ennen kuin lainaehdot hyväksytään tulee kuluttajan sopia pankin kanssa lainanlyhennystavasta oli kyseessä sitten annuiteettilaina eli tasaerälaina tai taselyhennyslaina. Annuiteettilainassa, kuten monessa muussakin lainassa, lainaehdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Monet pankit tarjoavat myös ns. lainalaskureita, joiden avulla lainanhakija voi suunnitella tarvitsemansa rahoituksen takaisinmaksua. Annuiteettilaina eli tasalyhennyslaina maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä eli annuiteetteina tasaisin väliajoin. Annuiteettilaina lainan koron muuttuessa on annuiteetin suuruutta myös muutettava. Siksi koron mahdolliset vaihtelut kannattaa ottaa huomioon lainan takaisinmaksua suunnitellessa.

Todellinen vuosikorko helpottaa eri lainavaihtoehtojen ja lainan lyhennystapojen vertailua. Sen avulla pystyy helposti selvittämään mikä laina tulee itselle edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Suomen kuluttajansuojalaki sekä EU-direktiivi edellyttävätkin pankkeja ja muita lainan myöntäjiä ilmoittamaan lainan todellisen vuosikoron lainailmoituksissa, riippumatta siitä onko kyseessä annuiteettilaina eli tasaerälaina vai joku muun laina. Todellinen vuosikorko auttaa lainanottajaa selvittämään helposti ja kätevästi mikä on itselle se paras ja turvallisin lainavaihtoehto. 

Maksuerä sisältää lainanlyhennyksen ja kertyneen koron 

Kaikissa eri lainan takaisinmaksutavoissa maksuerät sisältävät itse lainan lyhennyksen sekä korkokauden aikana kertyneen koron. Takaisinmaksutavat eroavat tosistaan kuitenkin sillä tavalla miten ja minkälaisissa erissä laina maksetaan takaisin. Esimerkiksi annuiteettilainassa lainaa lyhennetään joka kerta samansuuruisina maksuerinä. Annuiteettilainassa eli tasaerälainassa maksuerät kattavat yhteensä sekä lainan pääoman takaisinmaksun että korkokulut.

Huolimatta siitä onko kyseessä annuiteettilaina eli tasaerälaina vai tasalyhenteinen laina on pankin ilmoitettava lainan todellinen vuosikorko lainailmoituksessa. Myös alle vuoden pituisiin lainoihin on merkittävä lainan todellinen vuosikorko säännösten mukaan. Velallinen, jolla on annuiteettilaina eli tasaerälaina, maksaa alussa lainan lyhennystä pienissä erissä verrattuna koron määrään. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisissä lainan lyhennyserissä itse lyhennyksen osuus summasta on pieni verrattuna koron osuuteen. Lyhennyksen osuus suurenee mitä vanhempi laina on kyseessä ja koron osuus maksuerästä taas päinvastoin pienenee loppua kohden, ainakin jos korko on pysynyt samana. Toisin sanoen lainan kustannukset ovat lainan alussa suuremmat ja pienenevät lainaa maksettaessa.

Monet pankit tarjoavat myös ns. lainalaskureita, joiden avulla lainanhakija voi suunnitella tarvitsemansa rahoituksen takaisinmaksua. Internetin avulla kuluttaja voi kätevästi myös selvittää onko itsellä mahdollisuus lainan saantiin ja onko annuiteettilaina eli tasaerälaina itselle se sopivin ja edullisin vaihtoehto lainan lyhennykseen. Myös rahoitusalan yhtiöiltä voi tiedustella lisätietoja erilaisista tarjolla olevista lainavaihtoehdoista ja korkojen vaihtelusta. Pankilta voi pyytää myös arvioita korkojen vaihteluun.Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun