Vertaa 100-60000€ lainat

Vertaa ja löydä sinulle sopivin laina
-
100
60000
+
-
3 kuukautta
15 vuotta
+
Valitse ikä

Halvin 1000€ ( Katso vertailu )

Korko:96€
Vuosikorko:9.34%
Yhteensä:1096€

Kuukausierä

46€

Näin selviät asuntolainasta vaikeinakin aikoina! Katso 10 vinkkiä

 

Heikko taloustilanne ja maksukyvyn hienoinen lasku huolestuttaa suomalaisia. Kuinka tulen selviämään asuntolainan kanssa? Entä muut lainat? Alla vinkit, joiden avulla selviät lainoista huononakin aikana.

 

1. Pohdi tarkkaan maksukykysi: paljonko sinulla on oikeasti varaa lyhentää asuntolainaa. Onko tuloissa yhtään puskuria jos korot nousevat? Pankkien laskelmien mukaan vuosittainen lainanlyhennus voi olla noin 30% talouden vuosituloista.

 

2. Säästä asuntolainaa varten 10-20 prosenttia. Voit käyttää tähän vaikka asp-tiliä, eli asuntosäästämistä varten tarkoitettua tiliä. Nykyään pankit harvoin myöntävät lainaa koko lainaosuudelle.

 

3. Säästä sellaisen pankin tilille, jonka asiointi ei maksa mitään. On muutenkin hyvä, että säästötili on eri pankissa kuin päivittäinen pankkiasiointisi. Näin rahat pysyvät paremmin säästössä eikä niitä tule käytettyä yllättäviin menoihin.

 

4. Kysy lainatarjouksia eri pankeista ilman että se perustuu kokonaisasiakkuuteen. Keskittämällä et välttämättä saa kaikkein edullisinta lainavaihtoehtoa.

 

5. Jos ostat uutta asuntoa, mieti tarkasti, onko asunto hintansa väärti. Kannattaako unelmasta maksaa puolta miljoonaa? Vai kelpaako hieman keskinkertaisempi huomattavasti huokeammalla?

 

6. Ota selvää asunto-osakeyhtiön taloudellisesta tilanteesta ja taloyhtiön kunnosta. Taloyhtiön epämääräinen taloustilanne saattaa aiheuttaa yllättäviä kuluja myöhemmin, mikä kannattaa ottaa huomioon asuntoa ostaessa.

 

7. Liity työttömyyskassaan. Näin varmistat ettet joudu heti taloudellisesti tyhjän päälle jos työttömyys osuu kohdallesi.

 

8. Varaudu siihen, että nettotulosi hieman laskevat tulevina vuosina, kun inflaatio syö suomalaisten maksukykyä. Nettotulojen lasku on kuitenkin todellisuudessa erittäin pientä, mutta täytyy muistaa että eivät ne nousekaan ellet saa palkankorotusta.

 

9. Ole tarkkana yksittäisten luottojen, pikalainojen, kulutusluottojen ja rahoitusten kanssa. Keskitä mieluummin kaikki lainat yhteen, jotta et vahingossa löydä itseäsi tilanteesta, jossa et enää selviydy liian monista lainoista.

 

10. Älä vertaile. Sinun elintasosi ei ole sukulaisten tai naapurien asia eikä heidän elintasonsa sinun asiasi. Muista, että naapurin yltäkylläisyys voi perustua pelkkään luottoon ja hänen taloutensa saattaa keikkua jatkuvasti romahtamisen partaalla. Tärkeintä on, että pidät oman taloutesi maksukykyisenä.

 

 

(Lähde: Asuntoneuvola-blogi, Ari Pauna)Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä edullisin
Siirry alkuun