Onko lainaa mahdollista saada ilman luottotietoja?

Verkossa on lukuisia pikalaina- tai lainavertailusivustoja, joissa väitetään että luottotiedotonkin voi saada pikalainaa. Tämä on hyvin todennäköisesti silkkaa hämäystä. Voit lukea alta miksi.

 

1. Pikalainayritykset eivät myönnä luottotiedottomalle lainaa. Luottotiedottomien lainahakemukset karsiutuvat pois jo tunnistautuessa sivuston järjestelmään verkkopankkitunnuksilla. Pikalainafirmojen ei myöskään kannata lähteä yksilöllisesti tarkastelemaan muutaman satasen lainahakemuksia.

 

2. Kyse voi olla tekstareilla rahastuksesta. Mikäli joku pikalainafirma väittää myöntävänsä lainaa ilman luottotietoja, firma todennäköisesti vain rahastaa tekstiviesteillä. Lainanhakija saa kieltävän vastauksen lainasta ja pikalainafirma 5 euroa tekstiviestistä. Uusilaina.fi -sivustolla tällaisia pikalainafirmoja ei olekaan. Tällainen epämiellyttävä huijaaminen on vähentynyt huomattavasti muutaman vuoden takaisesta.

 

3. Luottotietojen tarkistaminen on lakisääteistä. Kuluttajasuojalaki velvoittaa luotonantajaa selvittämään hakijan maksukyvyn. Käytännössä asia hoidetaan tarkastamalla hakijan luottotiedot, siksi tarkistus tehdään automaattisesti kaikille. Luotonantajan harkittavaksi kuitenkin jää myöntääkö lainaa vai ei luottotietojen menetyksestä huolimatta. Laissa kehoitetaan noudattamaan ”hyvää luotonantotapaa” ja varmistumaan hakijan maksukyvystä. On myös selvää, että moni firma ei ota niin isoa riskiä, että myöntää vakuudettoman lainan lainanhakijalle, jonka maksukyvystä ei ole mitään takeita.

 

 

4. Lupaus lainasta luottotiedottomalle on ainoastaan markkinointikeino. Mainoksesta huolimatta lainafirman nettisivuilla ei lupauksesta mainita enää sanaakaan. Sen sijaan voidaan mainita, että voit yrittää hakea lainaa ilman luottotietoja.

 

5. Jos kuitenkin haluat ja tarvitset lainaa ja olet menettänyt luottotietosi, sinulla on muutamia vaihtoehtoja toimia. Voit yrittää hakea lainaa tutusta pankista, jossa voit henkilökohtaisesti osoittaa itsesi maksukykyiseksi esittämällä palkkakuitit tai voit kiinnittää lainan vakuudeksi omaisuuttasi. Toinen vaihtoehto on pantata koruja tai muita arvokkaita esineitä, joiden vastineeksi saat panttilainaamosta rahaa. Kolmas vaihtoehto on lainata ystävältä tai sukulaiselta.

Ikävä kyllä luottotietojen menetys vaikuttaa elämääsi joka paikassa: et saa ostettua mitään luotolla, rahoituksella tai laskulla. Joudut maksamaan jokaisen ostoksen suoraan kortilla tai käteisellä. Myös vuokra-asunnon ja vakuutusten saaminen vaikeutuu. Luottotietojen menettäminen voi vaikuttaa jopa työpaikan saamiseen, sillä monet työnantajat tarkistavat työnhakijan luottotiedot.

Tietoja omista luottotiedoista voi katsoa osoitteessa täältä.

 

 Tarvitsetko lainaa?
Vertaa ja löydä sopivin
Siirry alkuun